Volledig scherm
De Vereeniging tijdens de restauratie en verbouwing. © Gerard Verschooten

De Vereeniging wordt toch meer authentiek

NIJMEGEN - Concertgebouw De Vereeniging wordt toch meer in oude glorie hersteld dan de bedoeling was.

Renovatiearchitect Job Roos bekijkt welke authentieke details alsnog teruggebracht kunnen worden.

Kleurgebruik
Die toezegging deed hij na een oproep van kunsthistoricus Willem Jan Pantus. Die had in een artikel in een blad van de historische vereniging Numaga blootgelegd dat De Vereeniging er na de bouw in 1915 anders uit heeft gezien dan gedacht. Daarbij gaat het vooral om kleurgebruik: renovatiearchitect Roos zou volgens Pantus kleuren hebben gebruikt die in het pallet van Vereenigingontwerper Oscar Leeuw niet voorkwamen.

Inzichten
Pantus baseerde die opvatting onder meer op een fotoboek van Leeuw, dat ten tijde van de laatste renovatie van De Vereeniging nog niet was opgedoken. Roos zei deze week in een debat dat hij over de renovatie met onder meer Pantus voerde dat hij graag het gesprek aangaat over de nieuwe inzichten. „Het gaat om de laatste laag verf. Als daar iets mee moet gebeuren, dan kan dat."

  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.