Volledig scherm
De Vereeniging tijdens de restauratie en verbouwing. © Gerard Verschooten

De Vereeniging wordt toch meer authentiek

NIJMEGEN - Concertgebouw De Vereeniging wordt toch meer in oude glorie hersteld dan de bedoeling was.

Renovatiearchitect Job Roos bekijkt welke authentieke details alsnog teruggebracht kunnen worden.

Kleurgebruik
Die toezegging deed hij na een oproep van kunsthistoricus Willem Jan Pantus. Die had in een artikel in een blad van de historische vereniging Numaga blootgelegd dat De Vereeniging er na de bouw in 1915 anders uit heeft gezien dan gedacht. Daarbij gaat het vooral om kleurgebruik: renovatiearchitect Roos zou volgens Pantus kleuren hebben gebruikt die in het pallet van Vereenigingontwerper Oscar Leeuw niet voorkwamen.

Inzichten
Pantus baseerde die opvatting onder meer op een fotoboek van Leeuw, dat ten tijde van de laatste renovatie van De Vereeniging nog niet was opgedoken. Roos zei deze week in een debat dat hij over de renovatie met onder meer Pantus voerde dat hij graag het gesprek aangaat over de nieuwe inzichten. „Het gaat om de laatste laag verf. Als daar iets mee moet gebeuren, dan kan dat."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Burgemeester strijdt steeds vaker als sheriff tegen criminelen: ‘het is niet zonder risico's’
    PREMIUM

    Burgemees­ter strijdt steeds vaker als sheriff tegen criminelen: ‘het is niet zonder risico's’

    NIJMEGEN - De herder, de hoeder én de handhaver. De rol van de burgemeester is anno 2018 verschrikkelijk complex geworden, constateert de Nijmeegse hoogleraar sanctierecht Henny Sackers. Burgemeesters krijgen steeds meer bevoegdheden om op te treden als heuse crimefighters. En dat gebeurt in de praktijk ook steeds vaker. Maar of dat wenselijk is? Sackers: ,,De burgemeester als sheriff: het is zeker niet zonder risico's.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.