Wijkbewoners van Jerusalem ageren tegen de nieuwbouwplannen waardoor de huurprijzen fors tijgen.
Volledig scherm
Wijkbewoners van Jerusalem ageren tegen de nieuwbouwplannen waardoor de huurprijzen fors tijgen. © Geert Willems

Debat over sloop en nieuwbouw Jerusalem-wijk op laatste moment afgeblazen

NIJMEGEN - Het debat over de nieuwbouw/renovatie van de wijk Jerusalem is woensdagavond op het allerlaatste moment van de agenda van de Nijmeegse gemeenteraad gehaald. Dat gebeurde aan het begin van de vergadering. 

Zo'n tien wijkbewoners die eerder met een spandoek in de hal van het stadhuis hadden gestaan tegen de ingrijpende plannen, verlieten daarop morrend de publieke tribune. 

Het debat werd niet gevoerd op verzoek van raadslid Marieke Smit van GroenLinks, omdat die fractie vindt dat de gemeenteraad op dit moment niet moet praten over de verhoging van de huurprijzen en het niet gasloos worden van de nieuwe woningen.

,,De bewoners moeten kiezen of ze voor of tegen de plannen van Talis  zijn, daar moeten we als  gemeenteraad niet tussen gaan zitten. We gaan er niet over en moeten bij de bewoners dan ook geen valse verwachtingen wekken.”

Bewoners op de tribune

Een meerderheid in de gemeentraad was het met haar eens, De fracties van SP, PvdA, Partij voor de Dieren en Stadspartij DNF reageerden echter boos op de late afgelasting. ,,Geen stijl”, volgens raadslid Biljana Markovic (SP) en Charlotte Brand (PvdA), ,,zeker omdat zoveel wijkbewoners op de tribune naar het stadhuis zijn gekomen.” 

,,Het was een lastige overweging waar we lang over hebben gepraat”, verklaarde Smit na afloop de late afzegging.

Woningcorporatie Talis heeft plannen om 220 woningen in Jerusalem te slopen en opnieuw op te bouwen. Daardoor gaat de huurprijs flink omhoog. De woningen blijven wel op het gasnet aangesloten. Gasloos zou het nog duurder maken en is niet verplicht volgens Talis, omdat de fundering van de woningen intact blijft. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.