Een schets van de 'nieuwe Honig': wonen en werken in de oude hallen en meeltoren.
Volledig scherm
Een schets van de 'nieuwe Honig': wonen en werken in de oude hallen en meeltoren. © Vorm005 Dg

Deel oude Honig blijft toch overeind: mix van wonen en werken

NIJMEGEN - Wonen in de oude meeltoren van de Honig aan de Waal in Nijmegen-West. Het hoort plots tot de mogelijkheden. Want de ontwikkelaars van de nieuwbouwwijk aan  het Waalfront West, de gemeente en BPD, de vastgoedtak van de Rabobank, denken dat er wel degelijk kansen zijn om delen van het oude Honigcomplex alsnog te behouden. Voor een mix van wonen en bedrijvigheid.

En dat is laatste is een verrassende ontwikkeling. Vanuit de gebruikers van het Honigcomplex is vaker op behoud aangedrongen. Zij hebben ervaren hoe sterk de aantrekkingskracht is van de oude Honig is. Sinds 2013 hebben zich hier talloze ambachtelijke bedrijven gevestigd, meer dan 130 zelfs. Er zitten ook bierbrouwers, koffiebranderijen, culturele werkplaatsen. 

Bakstenen deel

Het ooit zo gesloten industriebolwerk trekt dagelijks massa's mensen aan. Hierdoor ontstond een discussie over de vraag of het tijdelijk gebruik, van de Honighallen - ze zouden in 2023 plat gaan voor woningbouw  - om te zetten zou zijn in een permanent gebruik. In ieder geval wat betreft de oudste bakstenen deel van het complex.

Aanvankelijk reageerde de commerciële ontwikkelaar BPD, onderdeel van de Rabobank, sceptisch. Uit vrees voor hoge, extra kosten. Die zijn er ook. Niet slopen, maar de Honig overeind houden levert een verlies van 3 tot 4 miljoen euro op. De nieuwe bedrijvigheid aan de Waal heeft ontwikkelaars positief verrast. 

Verrsterken

De oude Honig en de ambachtsbedrijven kunnen de nieuwe woonwijk langs de Waal juist versterken, zo wordt gedacht. De doorleefde muren van de oude fabriek: het ademt allemaal geschiedenis. Handhaven van ambachtsbedrijven in die oude industriegebouwen zorgen voor een mix van wonen en werken.

BOEi

De ontwikkelaars hebben de afgelopen maanden de erfgoedorganisatie BOEi opdracht gegeven te kijken naar de mogelijkheden voor een herbestemming van de oude industriële gebouwen. BOEi denkt dat met name de oude stenen delen dicht op de Waal hiervoor in aanmerking komen. De gebouwen waarin nu bedrijven en organisaties zitten zoals Stoom, De Meesterproef , Brebl en enkele tientallen kleinere creatieve ondernemers. Daarbij hoort zeker het monumentale deel van de oude Honig. Dit gebouw is ontworpen door architect Oscar Leeuw, de man die ook de concertzaal De Vereeniging ontwierp.

BOEi gelooft in de mix van maakbedrijven én wonen in die oude Honigdelen. Boven in de Meeltoren zouden bijvoorbeeld woningen kunnen komen, maar ook in het oude complex van Oscar Leeuw. De ruimte onderin blijft hierbij gereserveerd voor bedrijven en boven komen dan de woonplekken waarbij de bewoners een machtig uitzicht krijgen over de Waal.   

De komende maanden moet helder worden of de ontwikkelschets van BOEi ook werkelijkheid kan worden. 

Ondergronds parkeren?

Als de horecabedrijven en de winkels in de oude Honig mogen blijven zijn er extra parkeerplaatsen nodig, zo stelt BOEi. Er zijn zeker 300 parkeerplekken nodig. Op dit moment  zijn er in de omgeving van de Honighallen nog voldoende parkeerplekken. Maar deze terreinen worden straks volgebouwd met woningen, ongeveer 2.000. Op de plek van het oude fort Krayenhoff is bovendien een park gepland. Dat parkeren zal onder de grond moeten gebeuren. Een parkeerkelder zal zeker 6 miljoen euro kosten.

Nieuwe waterkering nodig

Bij hoog water, kan Het Honigcomplex overstromen. Het oude fabrieksterrein ligt buitendijksgebied. Dwars door het complex en langs de Waal lopt een waterkering. De betonnen muur is in de jaren negentig voor het laatst verhoogd, maar voldoet niet aan de nieuwste veiligheidseisen. De bestaande betonnen keermuur zal zeker een meter moeten worden verhoogd. Hoe is nog onbekend. Het ophogen is een lastige opgave, erkennen de projectontwikkelaars. Begin 2018 moeten de eerste schetsen liggen voor de 'nieuwe Honig', inclusief de vernieuwde waterkering.

Op het Honigterrein hebben vele bedrijfjes een onderkomen gevonden.
Volledig scherm
Op het Honigterrein hebben vele bedrijfjes een onderkomen gevonden. © Eveline Van Elk

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.