Deze acht Nijmeegse kinderen kregen vandaag een lintje: jonge helden voor het voetlicht

VideoNIJMEGEN - Acht Nijmeegse kinderen hebben woensdag een lintje gekregen omdat ze zich hebben ingezet voor anderen. 

Volledig scherm
Van links naar rechts: Adama, Lizzy, Rosanne, Hiske, Cecilia, Sebas, Kaj en Mink. © Bert Beelen

Het is inmiddels traditie in Nijmegen. Op 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind, reikt het stadsbestuur de Kinderlintjes uit. ,,Omdat ook jonge mensen zich op een positieve manier onderscheiden”, zegt burgemeester Hubert Bruls bij zijn welkomstwoord. ,,Wat ik het meest bijzonder vind is dat sommigen van jullie nare ervaringen hebben en die omzetten in iets positiefs. Net als Spiderman.”

De raadszaal is vol schoolkinderen en op de publieke tribune zitten trotse ouders en grootouders met de smartphone op camerastand. Het is een feestelijke bijeenkomst met presentator Klaas van Kruistum als gastheer.  

Hersentumor

Een van de onderscheiden kinderen die ondanks een moeilijke situatie zich toch inzet voor anderen is Sebas (9). Hij heeft een vader die ernstig ziek is door een hersentumor en in een verzorginghuis woont. Sebas bezoekt zijn vader vaak en zorgt dan goed voor hem. Hij helpt hem de sloffen aan te doen en rijdt zijn vader met de rolstoel overal naartoe. Ook collecteert hij voor de Hersenstichting zodat ook andere mensen die ziek zijn in hun hoofd worden geholpen.

Haren weggegeven

Rosanne (11) heeft inmiddels de haren weer zo lang dat ze in een staart kunnen. Toen ze in groep zes zat, heeft ze haar lokken gedoneerd aan Stichting Haarwensen. Om een haarstuk van te maken voor mensen met een haarziekte of die kaal zijn van een chemokuur. Ook stimuleert ze andere meisjes om hun haar te doneren en ze zamelt geld in voor de stichting. Daarnaast zet Rosanne zich in tegen pesten. Ze neemt het op voor kinderen in de klas die worden gepest, ze spreekt de pesters aan en overlegt met de leerkrachten hoe het pesten aangepakt kan worden. Door haar acties is de groepssfeer enorm verbeterd.

Handen uit de mouwen

Kaj (13) en Mink (10) zijn broers. Hun moeder heeft kanker. De twee broers hebben thuis flink de handen uit de mouwen gestoken. Ze leerden stofzuigen en boodschappen doen. Ook hielpen ze hun moeder bij het prikken en het aantrekken van steunkousen. Ondanks de moeilijkheden thuis zetten de broers zich in voor anderen, bijvoorbeeld voor Unicef. En ze hebben meegedaan met de actie ‘Swim to fight cancer’. Voor Mink is dat extra bijzonder omdat hij ook zelf met gezondheidsproblemen kampte. Hij heeft twee keer in het ziekenhuis gelegen vanwege botontsteking. Toch blijft hij de zwemtraining volgen.

Schaaktalent

Cecilia (9) komt uit Brazilië en is sinds drie jaar lid van de schaakclub Strijdt Met Beleid. Ze is gegrepen door het spel en traint heel hard. Ze is een rijzende ster in de schaakwereld. In haar leeftijdscategorie is ze Nederlands kampioen geworden en ook in een hogere leeftijdsgroep scoort ze goed. Bovendien helpt ze kinderen en ouderen uit de buurt bij het leren schaken.

Buurtbingo

Adama (11) en Lizzy (12) zijn vriendinnen. Ze krijgen een kinderlintje omdat ze als vrijwilligster actief zijn in hun wijk Grootstal. Bij het wijkcentrum staat een bakfiets vol speelgoed. Daarmee organiseren ze spelletjes voor andere kinderen. Ook helpen ze mee met de bingo voor oudere bewoners. Sinds kort hebben ze samen een bingo voor jong en oud opgezet in Grootstal.

Oudste kind en superbehulpzaam
kader
Als oudste in een gezin zorg je vaak al een beetje voor de kinderen die na je komen. Voor Hiske (12) geldt dat helemaal. Haar zusje Sinne (10) heeft autisme dat zich soms uit in hevig gedrag en broer Feike (7) een taalontwikkelingsstoornis (TOS).

Zo jong als ze is ondersteunt Hiske haar broer en zus op moeilijke momenten. Ze draagt daardoor veel bij aan de goede sfeer in huis. Ook buitenshuis helpt ze haar broer en zus. Door anderen uit te leggen wat er speelt zorgt ze bijvoorbeeld voor meer begrip. ,,Ik houd er spreekbeurten over en sowieso vertel ik anderen wat mijn broertje en zusje hebben.”

Komt ze nog wel een beetje aan zichzelf toe? ,,Papa en mama zeggen ook vaak dat ik aan mezelf moet denken", zegt ze. ,,Maar als ik op school zit, ben ik niet met mijn broer en zus bezig, dan kom ik aan mezelf toe. Verder zit ik op voetbal en doe genoeg andere leuke dingen.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.