Paul van Tongeren
Volledig scherm
PREMIUM
Paul van Tongeren © Foto: Bert Beelen

Deze Denker des Vaderlands hoeft niet zonodig aan tafel bij Beau: ‘Opboksen tegen anderen is niet mijn sterke kant’

het gesprekFilosoof en theoloog Paul van Tongeren, geboren in Deventer en wonend in Nijmegen, is over de helft van zijn tweejarige termijn als Denker des Vaderlands.

5 reacties

 • Ceciel Buijser

  5 maanden geleden
  Ja, @Vera, denkers moet je niet hebben in dit ernstig gepolariseerde land waarin vooral soundbites en vooronderstellingen de boventoon voeren en een fatsoenlijk debat op voorhand al onmogelijk is omdat iedereen diep in de loopgraven duikt en niet bereid is te luisteren naar wat een ander te zeggen heeft. Tsss, het idee alleen al. Nergens voor nodig, die beroepsdenkers, allemaal linkse werkelozen. (/sarcasme uit)
 • Eva Friemann

  5 maanden geleden
  Als alle filosofen in staking zouden gaan zou niemand daar last van hebben. Dat zegt genoeg over de maatschappelijke relevantie van dat beroep.
 • bart verplak

  5 maanden geleden
  Ik deel de conclusie van Maarten 't Hart na het volgen van filosofiecolleges. De enige geleerde les is: wijsbegeerte en wartaal beginnen met dezelfde letter, net als filosofie en flauwekul. Leibniz had ook een leuke omschrijving van filosofie: de discipline waarin men een heleboel stof doet opwaaien en vervolgens klaagt dat men niets kan zien.
 • Henk Houwers

  5 maanden geleden
  Als je als filosoof twee afgestudeerden hebt afgeleverd die je voor mochten gaan voor men in de gaten had waar al die wijsheid vandaan kwam, dan ben je als filosoof boven jezelf uitgestegen volgens mij. En dat blijkt. De papegaaienshows in de media zijn een vluchthaven voor de angsthazen voor de stilte.
 • Michel Bekker

  5 maanden geleden
  Ook deze man heeft bedacht dat met hout verwarmen een mooi alternatief is en daarmee een handreiking naar de Groningers doet. Goed voorbeeld doet goed volgen. Blij dat we nog van die nuchtere Hollanders hebben.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen