Volledig scherm
Zwijnen zijn veel geziene gasten in tuinen rondom de Veluwe, maar ook in de omgeving van Nijmegen. ze zijn waargenomen tot aan het Maaswaalkanaal. © Joep van Belkom

Deze dieren struinen door jouw tuin als jij ligt te slapen (foto's)

NIJMEGEN/ WAGENINGEN - Welk dier het vaakst in het holst van de nacht door jouw tuin struint? De kat natuurlijk. Student Joep van Belkom (26) heeft sinds oktober met behulp van 61 camera's-met-bewegingssensoren ruim 150.000 foto's gemaakt in honderden tuinen in Nijmegen en omgeving.

Het afstudeerproject van de masterstudent aan de Wageningen Universiteit leverde ook kiekjes op van dassen, eekhoorns, egels (goed voor een tweede plek), steenmarters en andere dieren.

Lokdoosje
Hoe Van Belkom dat doet? Hij plaatst een kleine camera in de tuin en enkele meters verderop een lokdoosje: een blikje sardines, waarin gaatjes geprikt zijn. „We willen natuurlijk wel dat de dieren goed voor de camera komen”, zegt hij. Dat is gelukt.

Bekijk hieronder welke andere dieren nachtelijke bezoekjes aan jouw tuin brengen.

Meer weten? Lees donderdag 5 januari een uitgebreid artikel over de tuindieren in de Gelderlander, op papier of digitaal.

Volledig scherm
Een haas voltooit een eerste inspectie van het blikje sardientjes . © Joep van Belkom
Volledig scherm
De bunzing verschuilt zich overdag in zijn hol en jaagt graag bij avondschemering © Joep van Belkom
Volledig scherm
De das laat zich zo nu en dan zien in tuinen. Dassen komen in Nederland het meeste voor op de Veluwe, in Zuid-Limburg en in de Maasvalle © Joep van Belkom
Volledig scherm
Een egel probeert wat sardientjes te bemachtigen. © Joep van Belkom
Volledig scherm
Een vos probeert er met het hele blikje vandoor te gaan. © Joep van Belkom
Volledig scherm
Deze eekhoorn liet zich wél overdag zien. © Joep van Belkom

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.