Motorrijders op de dijk.
Volledig scherm
Motorrijders op de dijk. © Erik van 't Hullenaar

Deze tientallen dijken en kades in de regio zijn met Pasen afgesloten

NIJMEGEN - Zo’n 20 wegen in de regio Gelderland-Zuid zijn zondag 12 en maandag 13 april tussen 08.00 en 20.00 uur afgesloten voor gemotoriseerd en fietsverkeer. Voor de grootschalige detailhandel zoals bouwmarkten en tuincentra volgen geen extra maatregelen.

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft dat vandaag besloten om de wegen af te sluiten omdat anders mensen onvoldoende afstand van elkaar kunnen houden.

 Voorzitter Hubert Bruls van de Veiligheidsregio: ,,Helaas is het afsluiten van enkele smalle wegen een noodzakelijke preventieve maatregel om met elkaar te blijven voldoen aan de anderhalve meter afstand. Daar zullen we ook op gaan handhaven.’’

Toezicht

Het gaat onder meer om dijkwegen en de Nijmeegse Waalkade. Voor de detailhandel, bouwmarkten en tuincentra, waar het naar verwachting met Pasen druk zal zijn, worden geen maatregelen genomen omdat die er volgens Bruls al goed ‘om drukte in gangpaden en voor de kassa’s te voorkomen.’ ,,Maar ook hier geldt dat we toezicht blijven houden op de naleving.’’

Wat Bruls betreft trekken mensen er komend weekeinde helemaal niet op uit. ,,Blijf vooral thuis.’’

Tot de maatregelen voor de wegen werd besloten nadat afgelopen weekeinde grote groepen motorrijders de coronaregels aan hun laars lapten. Ze gingen massaal toeren over rivierdijken en door natuurgebieden. Het rijgedrag en niet houden aan de coronavoorschriften leverde veel ergernis op.

De afgesloten wegen

Gemeente Berg en Dal: Erlecomsedam, Ooijse Bandijk, Duffeltdijk en Rijndijk
Gemeente Culemborg: Goilberdingendijk, Beusichemsedijk
Gemeente Heumen: Sluisweg, Maasdijk, Maasbandijk
Gemeente Maasdriel: Harenseweg, Maasdijk, Hoenzadrielsedijk, Kloosterdijk, Heggeldijk
Gemeente Neder-Betuwe: Waalbandijk (van Echteld tot Herveld)
Gemeente Nijmegen: Waalkade
Gemeente West Betuwe: Appeldijk tussen de Koornwaard en de oude kern (Heukelum), Lingedijk tussen Achterweg en Nieuwesteeg (Acquoy), Lingedijk tussen Middenstraat en Dorpsstraat (Rhenoy), Dorpsdijk tussen Raadsteeg en Veerweg (Rumpt), Mariënwaerdt Notendijk (Beesd)
Gemeente Zaltbommel: Waaldijk, Waalbandijk, Maasdijk, Veerdam

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.