Deze vijf kerken kregen een tweede leven

NIJMEGEN - De komende tien jaar komen duizenden kerken leeg te staan. Sloop is vaak geen optie voor deze karakteristieke gebouwen. Maar je kunt niet van elke kerk een theater of restaurant maken. Vijf willekeurige voorbeelden van kerken uit de regio die hun religieuze status hebben verloren. 

Stevenskerk, Nijmegen

De Stevenskerk in het hart van Nijmegen is het voorbeeld van succesvol multifunctioneel gebruik van religieus erfgoed. Vorig jaar bezochten 163.000 belangstellenden de kerk, waarvan de oudste delen uit de dertiende eeuw stammen. Daarnaast kwamen nog eens 33.000 mensen af op de evenementen die er werden gehouden, van concerten tot een bierfestival. Daarmee is het de drukst bezochte kerk in Gelderland en staat die landelijk in de top 10, wist cultuurminister Ingrid van Engelshoven zaterdag te vertellen. En de Stevenskerk wordt ook nog gewoon als kerk gebruikt: iedere zondag is er een oecumenische kerkdienst.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Als profvoetballer was hij onoverwinnelijk, nu strijdt Hent tegen dementie
    PREMIUM

    Als profvoet­bal­ler was hij onoverwin­ne­lijk, nu strijdt Hent tegen dementie

    NIJMEGEN - Mooi beeld. Vader Hent en zoon Freek Kornelis liggen in tegenovergestelde richting languit op het voetbalveld. Ze kijken in het niets omhoog, hun hoofden naast elkaar. Freek die de emotionele woorden spreekt: ,,Als profvoetballer was mijn vader onoverwinnelijk. Hij stopte elke aanvaller en won vele wedstrijden. Tot hij zijn grootste tegenstander tegenkwam: dementie. Deze strijd is helaas nog niet te winnen.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.