Deze vijf kerken kregen een tweede leven

NIJMEGEN - De komende tien jaar komen duizenden kerken leeg te staan. Sloop is vaak geen optie voor deze karakteristieke gebouwen. Maar je kunt niet van elke kerk een theater of restaurant maken. Vijf willekeurige voorbeelden van kerken uit de regio die hun religieuze status hebben verloren. 

Stevenskerk, Nijmegen

De Stevenskerk in het hart van Nijmegen is het voorbeeld van succesvol multifunctioneel gebruik van religieus erfgoed. Vorig jaar bezochten 163.000 belangstellenden de kerk, waarvan de oudste delen uit de dertiende eeuw stammen. Daarnaast kwamen nog eens 33.000 mensen af op de evenementen die er werden gehouden, van concerten tot een bierfestival. Daarmee is het de drukst bezochte kerk in Gelderland en staat die landelijk in de top 10, wist cultuurminister Ingrid van Engelshoven zaterdag te vertellen. En de Stevenskerk wordt ook nog gewoon als kerk gebruikt: iedere zondag is er een oecumenische kerkdienst.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.