Volledig scherm
Frank Holtman (links) en Geert Tullemans van de raad van bestuur van Dichterbij op het terrein in Ottersum (voorheen Maria Roepaan) dat ze volgend jaar gaan verlaten. foto Theo Peeters

Dichterbij-baas vreest: 'Gehandicapte op straat'

GENNEP - Jongeren die lijden aan het syndroom van Down dreigen als gevolg van rijksbezuinigingen op straat te belanden. Het kabinet moet daarom snel klare wijn schenken over de bezuingingen van 5 miljard euro op de zorg.

Die oproep doet bestuursvoorzitter Frank Holtman van Dichterbij, een instelling die mensen met een verstandelijke beperking opvangt. Hij bespeurt in zijn organisatie een toenemende bezorgdheid over de kabinetsplannen. "In het somberste scenario doemt een straatbeeld op dat de komende jaren wordt gedomineerd door jongeren, al dan niet met een beperking, die doelloos op straat ronddolen", zei Holtman woensdag in zijn nieuwjaarstoespraak voor het personeel. "Dat mogen we niet laten gebeuren."

Omdat niemand nog weet 'hoe hard de klappen precies uitvallen' leiden de kabinetsplannen nu al tot 'extra onrust, giswerk en onzekerheid', stelt Holtman. "Wat blijft over van het huidige zorgaanbod?" Die onrust is er niet alleen bij het eigen personeel, maar ook bij de cliënten en hun familie.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.