Volledig scherm
PREMIUM
De Grutto © Natuurmonumenten

Dierlijke bemesting voor platteland zit vol met giftige stoffen

NIJMEGEN - Dierlijke mest die boeren uitrijden over hun weilanden bevatten vaak zo veel bestrijdingsmiddelen, dat die schadelijk zijn voor het insecten en vogels, ook bij biologische bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek onder 24 boerderijen in Gelderland.

Het gif zit in veevoer en stro dat via de mest van het vee op het land terecht komt. In de uitwerpselen komen ook bestrijdingsmiddelen terecht die gebruikt worden om ongedierte te bestrijden in stallen en gierkelders. Medicatie voor dieren bevatten ook giftige stoffen. Voor koeien, schapen en ander vee zijn de hoeveelheden voor zover bekend niet schadelijk, maar voor het leven op de weilanden wel, blijkt uit onderzoek van Buijs Agro Service en de koepel van vrouwen- en milieuorganisaties WECF Nederland. 

In de 88 onderzochte mestmonsters zijn 134 verschillende bestrijdingsmiddelen en ander gif gevonden. In hoeveelheden die in veel gevallen schadelijk zijn voor insecten, zegt landbouwkundige Jelmer Buijs uit Bennekom die het onderzoek heeft geleid. Hoe minder gif in de mest werd gevonden, hoe meer mestkevers aanwezig waren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.