Volledig scherm
Het Pro Persona-kantoor- en behandelgebouw aan de Tarweweg. © Do Vijver

Directeur Pro Persona Nijmegen weggestuurd

NIJMEGEN - Directeur Jeroen Kreuger van Pro Persona in Nijmegen is per direct aan de kant gezet. De reden zijn grote financiële problemen bij de Gelderse instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Donderdag werd bekend dat afdelingen in Ede dichtgaan, in Tiel is er al een gesloten.

Kreuger heeft zijn gedwongen vertrek donderdag per brief bekendgemaakt aan zijn medewerkers. Daarin schrijft hij dat de Nijmeegse locatie van Pro Persona in zwaar weer verkeert. Alleen al de eerste drie maanden van dit jaar is een verlies geleden van 788.000 euro, schreef hij in juni aan het personeel. Beide brieven zijn in handen van de Gelderlander. Vorig jaar leed de zorginstelling over heel 2019 een verlies van 1,4 miljoen euro.

Minder inkomsten, hogere kosten

Het grote tekort in Nijmegen wordt veroorzaakt doordat er minder cliënten waren dan gedacht, duurdere zorg te goedkoop wordt gedeclareerd en te veel uren niet worden geregistreerd. Daarnaast zijn de uitgaven hoger dan gedacht door een hoog ziekteverzuim en een groot tekort aan personeel. Hierdoor wordt veel gebruik gemaakt van relatief duur extern personeel. 

‘De raad van bestuur vraagt nu om een andere roerganger, waarvoor ik in het belang van de organisatie natuurlijk alle ruimte maak’, schreef hij donderdag aan zijn medewerkers. Kreuger (60 jaar) was sinds april 2015 directeur van Pro Persona in Nijmegen, waar veel verschillende vormen van ggz-zorg worden verleend. 

Geen commentaar

Kreuger wil niet ingaan op zijn vertrek en verwijst door naar de perswoordvoerder van Pro Persona. Die wil geen vragen beantwoorden over de situatie in Nijmegen. Ook op vragen over de algemene financiële situatie weigert hij in te gaan. Per mail stelt hij: ‘Pro Persona heeft net als andere ggz-instellingen te maken met krimpende budgetten en een tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel.’ En: ‘Een belangrijke verandering is dat we steeds minder mensen opnemen in onze klinieken’.

Oproep

In verband met de problemen bij Pro Persona komt de Gelderlander graag in contact met (oud)medewerkers en (voormalige) cliënten. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en we publiceren alleen met uw toestemming. Stuur een mail naar naar: redactie@gelderlander.nl.

Of stuur een bericht naar 06-13322268
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.