Janine Lenne voor haar woning aan de Berg en Dalseweg 56.
Volledig scherm
Janine Lenne voor haar woning aan de Berg en Dalseweg 56. © Paul Rapp

‘Dit huis voelt als een warme deken’

mooiste huis van nijmegenIn de serie Het mooiste huis van Nijmegen vertelt Janine Lenne over haar woning aan de Berg en Dalseweg 56.

'Het mooiste huis'
Historische vereniging Numaga en De Gelderlander zoeken ‘Het mooiste huis van Nijmegen’. Iedereen kan hiervoor tot eind augustus een bewoond pand nomineren. In deze rubriek vertellen bewoners over hun - soms door anderen - genomineerde huizen.
Nomineer een huis voor 'Het mooiste huis van Nijmegen'. Stuur een mail met jouw naam, het adres van het huis, een foto van de voorzijde van het huis en een motivatie van maximaal honderd woorden naar: mooistehuisvannijmegen@numaga.nl. Eerdere afleveringen lezen? Klik hier.

,,Voor ons is dit het allermooiste huis van Nijmegen. Zelfs als het leeg is en je zet er alleen maar een stoel in, dan is het al prachtig; het heeft een eigen karakter. Er hangt een heel fijne sfeer, het heeft zóveel warmte, zóveel geschiedenis...”

,,Het is een rijksmonument, inclusief het tuinhek. De neoclassicistische, symmetrische gevel met gele bakstenen en pleisterwerk is uniek voor Nijmegen. Hoewel je deze stijl, met invloeden uit de zeventiende-eeuwse Engelse architectuur, wél tegenkomt in Den Haag en vooral in het Londense Notting Hill.”

,,Zie je die grote vlakken met al die richeltjes? De Franse balkonnetjes? De driehoeken boven de ramen, die verwijzen naar bouwkunst uit de oudheid? Dat is allemaal stucwerk. Evenals de decoratieve omlijsting van de deur. In 1890, toen dit huis werd gebouwd, waren de lonen laag en konden ze zulke versieringen en degelijk vakmanschap betalen. Die gevel staat er al bijna 130 jaar en is ondanks de oorlog intact gebleven.”

Het was een bouwval

Quote

We hebben alles zoveel mogelijke terugge­bracht in de originele staat

Janine Lenne, Bewoonster Berg en Dalseweg

,,We hebben het huis in 1999 gekocht. De vorige eigenaar was een alleenstaande man die hier op kamers had gezeten tot zijn hospita overleed en hij het huis kocht. Er was geen douche, er stonden gaskachels, het was een bouwval. Anderhalf jaar hebben we het pand flink gerestaureerd en aangepast voordat we er gingen wonen. Nieuwe vloeren, nieuwe elektra en leidingen, alles laten schilderen.”

,,Mijn man August verdient alle eer voor de restauratie. Zo heeft hij de lelijke jaren '70 voordeur vervangen door een eigen ontwerp, gebaseerd op wat hier ooit in moet hebben gezeten. We hebben alles zoveel mogelijke teruggebracht in de originele staat, maar wel met het comfort van deze tijd, zoals een centraal stofzuigsysteem.”

,,Twintig jaar hebben we hier heerlijk gewoond, ons huwelijk kreeg hier vorm, het is een warme deken. Toch staat het huis sinds kort te koop. Er komt een nieuwe fase in ons leven, we willen graag gaan reizen. We zijn nog fit en gezond, dus als we iets van de wereld willen zien, moeten we nu de kans pakken. Dan is zo'n grote woning niet praktisch, je moet steeds iemand regelen die erop past en die de tuin verzorgt.”

,,We hebben geen haast, we hopen vooral dat de nieuwe eigenaar net zoveel liefde en respect heeft voor dit huis als wij. Want dat verdient het.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.