Dit is wat jij zou doen met de miljarden van Gelderland

VideoNIJMEGEN - De provincie Gelderland zit op een enorme zak met geld. Ruim 4 miljard heeft de provincie in kas, zonder echt goed te weten wat er met die euro's moet gebeuren. Gelukkig hebben we jou, de bezoeker van deze site. Jij weet namelijk wel raad met dat bescheiden budget.

Volledig scherm
De provincie Gelderland is te rijk. Ruim 4 miljard euro op de bank en het wordt alleen maar meer. © Ruben Oppenheimer

Eerder deze week vroegen wij hier en op onze Facebook-pagina om suggesties. De meest voorkomende reactie laat zich raden: 'Ik weet nog wel een rekeningnummer...'. Eén bezoeker gaf daadwerkelijk zijn IBAN door. Niet geschoten is tenslotte altijd mis. Gelukkig waren er ook voldoende lezers die met voorstellen kwamen die de persoonlijke financiële situatie overstegen. Een bloemlezing:

Elselien De Zaaijer-van Vilsteren pleit voor starterswoningen voor jongeren met een laag inkomen. ,,De grond zou op basis van huurkoop in bezit van de provincie moeten blijven. Deze woningen afwisselen met aangepaste woningen (voor ouderen). Je krijgt dan een mooie mix bewoners die wat voor elkaar kunnen betekenen.’’ Ze haast zich er bij te zeggen dat er geen eigenbelang speelt bij haar suggestie.

Openbaar vervoer

Veel ingezonden plannen betreffen het openbaar vervoer. Een dubbelspoor van Zevenaar naar Doetinchem (Theo Burki), een tram- of treinverbinding tussen station Ede-Wageningen, Wageningen universiteit en het centrum (Emmelie van Ommen), en een spoorverbinding tussen Nijmegen-Kleve-Düsseldorf (Nico Assinck). Eén bezoeker (Paul Koot) stelt voor om de miljarden van de provincie te gebruiken om parkeren in heel Gelderland gratis te maken.

Andere ideeën behelzen boodschappenbonnen voor families die afhankelijk zijn van de voedselbank (Sylvia Hoymann-Praat), geld voor dierenhulporganisaties (Marieke Van de Weijer), en het vergoeden van medicijnen voor zieke kinderen en volwassenen wiens behandeling nu niet gedekt wordt door de verzekering (Diana van Soest). Eva Wopereis stelt voor om te investeren in EHBO-lessen op de middelbare school. ,,Je redt mensenlevens en bespaart op de lange termijn op de zorg door middel van goede eerste hulp thuis, op het werk of onderweg.’’

Zie voor meer suggesties van lezers en deskundigen De Gelderlander van morgen, zaterdag 9 juni.

Volledig scherm
Lezers van De Gelderlander over wat zij met 4 miljard zouden doen. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.