Amerikaanse militairen zoeken in de jungle naar gesneuvelde militairen uit de Vietnamoorlog.
Volledig scherm
Amerikaanse militairen zoeken in de jungle naar gesneuvelde militairen uit de Vietnamoorlog. © Defense POW/MIA Accounting Agenc

Dna-identificatie rijt oude Vietnamese wonden open

NIJMEGEN - Meer dan een half miljoen slachtoffers zijn veertig jaar na de Vietnamoorlog nog altijd niet geïdentificeerd. Dna-identificatie stuit op veel gevoeligheden. ,,Stukjes bot vermalen om er genetisch materiaal uit te halen, dat stuit veel mensen tegen de borst’’, zegt de Nijmeegse antropologe Tâm Ngô. Ze gebruikt een beurs om naar een oplossing te zoeken.

4 reacties

 • Fred

  3 jaar geleden
  Het artikel lijkt erg eenzijdig met kreten als "het vijandelijke, Amerikaanse leger" en "Zuid-Vietnamese slachtoffers zijn vijanden". wat toendertijd onze biondgenoten waren, net als tijdens de oorlog in Korea.Hartelijk dank voor de bevestiging van mijn afkeer van communisten en hun vriendjes. Het lijkt wel op de die moordenaarsbende uit de periode 1939 tot 1945.
 • Sjakie

  3 jaar geleden
  Succes met deze bijna mission-impossible. 
 • tgm beuningen

  3 jaar geleden
  De overheid vindt het belangrijk? Ja, overheden houden wel van dna-databanken en dit is een 'fatsoenlijke' manier om dat te realiseren.
 • Ben

  3 jaar geleden
  heb laatst de documentaire van Vietnam op Netflix bekeken en kan me heel goed voorstellen dat de oorlog onder de mensen in Vietnam nog steeds voortduurt. Ook voor de Amerkanen een lastige tijd waarin zij met tegenzin gedwongen werden om hierin een rol te spelen. Hoop niet dat dit onderzoek oude wonden openhaalt.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen