Volledig scherm
De roltrap naast de fietstrap bij de Hezelpoort is vervangen door een kleurrijk kunstwerk. © Bert Beelen

DNF: Goedkope fietslift is miljoenen goedkoper dan peperdure oprit naar Snelbinder

NIJMEGEN - Voorzie de trap aan de Hezelpoort richting Snelbinder van een mechanische fietslift en  bespaar miljoenen euro’s. Dat advies geeft Stadspartij DNF aan het Nijmeegse college van burgemeester en wethouders. 

Het stadsbestuur heeft maar liefst 2,5 miljoen euro in de begroting opgenomen voor een nieuwe fietsoprit bij de Hezelpoort. DNF komt met een veel goedkoper alternatief. Een nog geen 50.000 euro kostende fietslift, bevestigd op de al bestaande trappen richting Snelbinder. 

Honderd

Het Noord-Hollandse VeloComfort heeft er al zeker honderd geplaatst in ons land. Het gaat om gepatenteerde fietslift-systemen, waarmee nagenoeg zonder krachtsinspanning steile trappen of hellingen kunnen worden genomen. Volgens Stadspartij DNF dé uitkomst voor fietsers die de Snelbinder op of af willen.    

Lees verder onder de video.

Lange hellingbaan

Quote

Een skischans van dik twee miljoen euro: dát is het. Hartstikke onveilig, bovendien. Dat is vragen op problemen

Jean-Paul Broeren , Raadslid Stadspartij DNF

Tot nu toe opteert de gemeente Nijmegen voor de bouw van een lange hellingbaan op palen langs het spoortalud, achter de flats van de Veemarkt. Raadslid Jean-Paul Broeren van de Stadspartij DNF heeft geen goed woord over voor het huidige collegeplan: ,,Een skischans van dik twee miljoen euro: dát is het. Hartstikke onveilig, bovendien. Denk eens aan alle fietsers die met een noodvaart vanaf de Snelbinder de Hezelpoort oprijden. Dat is vragen op problemen.” 

VeloComfort zegt de bestaande trapopgang bij de Hezelpoort binnen twee maanden van een transportband te kunnen voorzien. ,,Op verzoek van Stadpartij DNF zijn wij in Nijmegen gaan kijken’’, laat een woordvoerder van VeloComfort weten. ,,Het zijn vrij lange trappen met tussenbordessen. De schatting van de kosten zijn door DNF nog vrij ruim genomen. Zonder btw ramen wij die op zo'n 35.000 euro, inclusief een jaar onderhoud.’’

Buitenlucht

Elders in Nijmegen zijn er al vergelijkbare fietstransportsystemen te  bewonderen. Op Plein 1944, maar ook in particuliere fietsstallingen aan de Visotterstraat en in Heumensoord. De praktijk heeft aangetoond dat dit systeem ook in de buitenlucht prima werkt.

Dankzij een transportband hoeven fietsers hun tweewielers alleen nog maar naar boven te begeleiden. De band wordt geactiveerd zodra de geïntegreerde sensor de fiets detecteert. De tweede trapgoot wordt voorzien van borstels zodat de ook de afdaling, zelfs met zwaar beladen fietsen, probleemloos te nemen is. 

Een uitkomst voor de duizenden fietsers die dagelijks gebruik maken van de Snelbinder die Nijmegen verbindt met Lent. Wie nu de moeizame weg over de trap bij Waalkade of Hezelpoort wil vermijden moet een paar honderd meter doorrijden tot het politiebureau aan de Stieltjesstraat. 

Roltrappen

Bij de Hezelpoort waren aanvankelijk twee roltrappen die fietsers op een comfortabele wijze op en neer brachten. Maar vaak deden de roltrappen het niet en moesten fietsers alsnog hun tweewieler naar boven zeulen. Na aanhoudende ergernissen en dure reparaties besloot de gemeente in 2012 de fietsbrugroltrap maar helemaal te verwijderen.

Stadspartij DNF vraagt het Nijmeegs college van burgemeester en wethouders haar alternatieve plan te onderzoeken en de raad te informeren over de uitkomsten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.