Docenten en studenten Radboud Universiteit demonstreren in Den Haag voor WOinactie

VIDEODEN HAAG/ NIJMEGEN - Vijftig tot honderd hoogleraren, universitair docenten en studenten van de Nijmeegse Radboud Universiteit lopen vandaag mee in de protestmars WOinactie in Den Haag. Daarin vragen ze onder andere om verlaging van de werkdruk in het onderwijs en tijd om studenten goed te kunnen begeleiden.

Volledig scherm
Studenten- en docentenprotest in Den Haag. Ook studenten en docenten van de Nijmeegse Radboud Universiteit zijn aanwezig. © Tom Hessels

Uit Nijmegen vertrok even voor 11.00 uur een bus met voornamelijk studenten naar de regeringsstad. Een andere groep demonstranten reisde met de trein onder aanvoering van hoogleraar Microbiologie Mike Jetten. Van de actie wordt een liveblog bijgehouden op Voxweb. In Den Haag sloten ze aan bij de protestmars door de stad die om 13.00 uur begon aan de Koekamp. Ongeveer duizend mensen lopen mee.

,,Als Universitaire Studentenraad steunen we WOinActie", zegt voorzitter Gijs Kooistra van de universitaire studentenraad van de Radboud Universiteit. ,,Er zijn te weinig studiewerkplekken voor studenten en de werkdruk voor docenten is te hoog.’’

Bij de protestmars spreken meerdere mensen de menigte toe, zoals Rens Bod van WOinActie, Radboud-wetenschapper Vawo-woordvoerder Marijtje Jongsma en oud-voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Geertje Hulzebos. 

Volledig scherm
De protestmars voert langs het Binnenhof. © Tom Hessels

,,Bezuinigingen vernietigen de universiteit’’, aldus Hulzebos. ,,Vele mensen werken op flex-basis en gaan een onzekere toekomst tegemoet. Ik heb kunnen afstuderen aan de universiteit dankzij mijn leraren. Ze geloofden altijd in mij dat ik een goede academicus was. Maar binnenkort is er geen ruimte meer voor iemand als ik, iemand uit een arm milieu, aan de universiteit. Daarom ben ik blij dat er zoveel volk is dat nu eindelijk een collectief neen vormt. Dat duidelijk zegt: genoeg is genoeg!’’

Dat de werkdruk er niet om liegt, illustreerde Marijtje Jongsma in haar speech. ,,Uit Vawo-onderzoek blijkt dat een kwart van het werk buiten werktijd wordt verricht. We moeten iets doen aan die onderfinanciering.’’ Jongsma riep op tot actie, zeker als de minister niet met een beter verhaal komt.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) kwam tot teleurstelling van veel mensen niet naar buiten.

Volledig scherm
© Tom Hessels
Volledig scherm
© Tom Hessels
Volledig scherm
© Tom Hessels
Volledig scherm
Luisteren naar sprekers. © Tom Hessels
Volledig scherm
Verzamelen voor de mars bij het Centraal Station. © Tom Hessels
Volledig scherm
Busvervoer vanaf Nijmegen naar Den Haag. © Tom Hessels
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.