De stille tocht in Nijmegen, met links vooraan oom Johan. Direct daarnaast lopen de moeder en vader van Mariska Peters.
Volledig scherm
De stille tocht in Nijmegen, met links vooraan oom Johan. Direct daarnaast lopen de moeder en vader van Mariska Peters. © Paul Rapp

Docu over schokkende moord op Mariska Peters op tv

videoNIJMEGEN - De schokkende moord op de Nijmeegse Mariska Peters - dik vier jaar geleden alweer - staat woensdagavond centraal in het NPO-programma ‘De zaak van je Leven.’ Rechercheurs blikken terug op een zaak waarbij het soms moeilijk was om professioneel te blijven.

De 21-jarige Mariska verdween de avond van 8 februari 2015. Ruim twee weken later vonden speurhonden het stoffelijke overschot van de jonge vrouw in de Hatertse Vennen nabij Nijmegen. Ze bleek door wurging om het leven te zijn gebracht.

De dader: de oom Johan. Een broer van de vader van Mariska. Een tbs-er met een zedenverleden die op dat moment verbleef in de open afdeling van de Nijmeegse Pompekliniek en werkte aan een terugkeer in de maatschappij.

,,Oom Johan was bij de recherche al snel in het vizier als mogelijk verdachte", vertelt programmamaker Bram Endedijk. ,,Maar er was nog onvoldoende bewijs om hem aan te houden.”

Bizarre taferelen 

En dat zorgde voor bizarre, onwerkelijke taferelen. Zo liep oom Johan voorop tijdens een stille tocht voor Mariska, hand in hand met de ouders. Tijdens de uitvaart droeg hij met andere familieleden de kist van Mariska.

Endedijk: ,,Dat maakte het voor rechercheurs ontzettend frustrerend. Je moet professioneel blijven: het risico bestond dat hij bij een te vroege aanhouding weer op vrije voeten zou komen. Hoe graag je ook zou willen ingrijpen.”

Uiteindelijk kwam de zaak tóch rond: er werd DNA en sperma van oom Johan op het lichaam van Mariska aangetroffen. De Nijmegenaar zit inmiddels een celstraf van 20 jaar uit én heeft van de rechter tbs met dwangverpleging gekregen.

De zaak van je Leven: NPO2 20:25 - 21.15 uur.         

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.