Dode door ontploffing in trein Nijmegen: ‘alles trilde’

UPDATE / VIDEONIJMEGEN - Op het rangeerterrein bij het Centraal Station in Nijmegen is zondagochtend een man omgekomen bij een grote ontploffing in een geparkeerde passagierstrein. Volgens de politie was er één persoon in de trein aanwezig. Verder zijn er geen slachtoffers.

Volledig scherm
Het treinstel. © Fernando Bot/Persbureau Heitink

Zelfdoding is een scenario waar de politie ernstig rekening mee houdt, bevestigt een politiewoordvoerder. ,,Maar we gaan nog wel aanvullend onderzoek doen om daar helemaal zeker van te zijn.” De eerste onderzoeksbevindingen wijzen volgens hem niet op een misdrijf of betrokkenheid van andere personen. Over de identiteit van het slachtoffer deed de politie nog geen mededelingen. Ook niet of het om bijvoorbeeld een oud-medewerker gaat van de NS of om een dakloze.

Omwonende Fred Vermaanderen schrok zich tegen tienen een hoedje. ,,Het was een ontzettende knal. De buurvrouw heeft meteen 112 gebeld, ik ben er met nog iemand naartoe gerend. We zagen dat de ramen van de treincoupé aan gruzelementen lagen. Deuren waren uit de trein geslagen. Op het dak van de wagon zie je een flinke uitstulping, waarschijnlijk van de explosie.”

De hulpdiensten waren razendsnel aanwezig, zodat Vermaanderen zelf verder niet meer in actie hoefde komen. Voor redding kwam echter alle hulp te laat.

Oorzaak ontploffing

Hoe de ontploffing in de trein is veroorzaakt, liet de politie nog in het midden. ,,Het kan een gasfles zijn geweest, maar ik rook ook kruitdampen. Dat zou kunnen wijzen op vuurwerk of zoiets”, gist Vermaanderen.

Een eindje verderop hoorde het echtpaar Van Efferen dezelfde enorme klap. ,,De ramen van ons huis trilden in hun sponningen, het stof dwarrelde neer”, vertelt de echtgenote. Hij: ,,Ik dacht eerst dat er twee treinen op elkaar waren gereden.”

Vliegende treinonderdelen

Volledig scherm
Het balkon van mevrouw Blommaart is kapot. © DG

Buurvrouw Blommaart, die op 50 tot 100 meter afstand van het ontplofte treintoestel woont, schrok minstens zo hevig. Zij zag hoe treinonderdelen in haar richting werden ‘gekatapulteerd’. ,,Ik keek net naar buiten toen ik de explosie hoorde. Die was zo hard, dat ramen en andere stukken trein bij mij op het dak en in de achtertuin belandden. Op het dak zit nu een flinke bluts. De houten balustrade van mijn balkon is geraakt en door midden.”

De treinonderdelen kwamen terecht in veel meer achtertuinen. Omdat de betreffende trein door een stuwwal en andere treinen er rondom heen uit het zicht ligt, kan Blommaart vanaf haar bovenhuis alleen de bovenkant zien van de vernielde treincoupé. ,,’s Nachts overnachten hier vaker mensen. We zien dan op het rangeerterrein regelmatig licht branden.” Of het om daklozen gaat, durft Blommaart niet te zeggen.

Het betreffende treintoestel is onderdeel van een van de tientallen zogeheten Buffels die hier al meer dan een jaar letterlijk op een zijspoor zijn beland. Dit, in afwachting van hun verhuizing. De NS heeft de ouderwetse dieseltreinen met de bekende knalgele NS-kleur verkocht aan het Roemeense vervoersbedrijf Ferotrans. Het transport van de in totaal 48 treinen naar Roemenië kon nog steeds niet worden geregeld.

Bewoners blijven binnen

Volledig scherm
Het dak van een van de treinstellen is bol komen staan. © Flip Franssen

Meerdere hulpdiensten kwamen ter plekke. De plek van het ongeval werd afgezet. Buurtbewoners moesten enige tijd binnen blijven. Volgens aanwezige agenten was er nog explosiegevaar. Het treinverkeer van en naar Nijmegen was korte tijd verstoord.

Het was een harde knal, zegt buurtbewoner Fred Vermaanderen. ,,Alles trilde.’’ Even verderop, bij mevrouw Blommaart, liggen onderdelen van de trein in de tuin. Haar balkon is beschadigd. De trein staat 50 tot 100 meter verderop.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl.

Volledig scherm
Het rangeerterrein gezien vanaf de Graafsebrug. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.