Volledig scherm
© Dick Willems

Dodelijk kikkervirus in Nederland

NIJMEGEN - Nederlandse kikkers worden bedreigd door het dodelijke Ranavirus. Volgens het Nijmeegse onderzoeksinstituut RAVON is het virus voor het eerst in Nederland vastgesteld.

In september 2010 doodde het virus in korte tijd meer dan duizend wilde groene kikkers in een ven in Drenthe. Een vrijwilliger van RAVON ontdekte de dode dieren. Sectie door het Dutch Wildlife Health Center van de universiteit van Utrecht heeft aangetoond dat de kikkers het slachtoffer zijn geworden van het virus.

Het Ranavirus, dat dodelijk is voor amfibieën, reptielen en vissen, is niet gevaarlijk voor de mens. Volgen Annemarieke Spitzen van RAVON is sprake van een serieuze dreiging. Weliswaar is de poel in Drenthe tot dusverre de enige plek waar het virus is gevonden, toch zegt Spitzen niet uit te sluiten dat het virus zich inmiddels heeft verspreid. "Er zijn vorig jaar meer gevallen van grootschalige kikkersterfte geweest, onder meer in de buurt van Apeldoorn en in Zeeland, maar een verband met het Rabavirus is toen niet getrokken. Omdat er in Nederland niet systematisch naar gezocht is, is het onduidelijk hoe lang Ranavirussen zich al in Nederland bevinden, en waar ze mogelijk nog verder te vinden zijn."

Volgens Spitzen is waakzaamheid geboden. "Kikkers staan, nu de lente aanbreekt, op wakker worden. Wij zouden graag willen dat mensen die iets bijzonders zien, dat bij ons melden."

Kikkers die door het virus zijn geïnfecteerd, vertonen zweren en bulten op de huid en hebben interne bloedingen die soms door de huid heen zichtbaar zijn. In een aantal gevallen hebben de kikkers bloed op de bek.

Ranavirussen, een familie van verwante virussen, verspreiden zich snel. Ze vormen een groot risico voor vooral zeldzame en beschermde soorten in de natuur, die een kans lopen uit te sterven.

Een zieke kikker in het Dwingelderveld. Foto: Dick Willems
Volledig scherm
Een zieke kikker in het Dwingelderveld. Foto: Dick Willems

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.