Doemscrollen: waarom je blijft lezen terwijl het je ongelukkig maakt
Donders WondersHet nieuws lezen is niet bepaald opbeurend, zelfs niet in de mooiste tijden. Maar deze laatste twaalf maanden waren… nou ja, een hoop.
Delen per e-mail
Een continu-voortdurende pandemie, een globale opstand tegen de realiteit van institutioneel racisme, een gewapende opstand in de zogenaamde zetel van democratie, het Nederlandse kabinet dat aftreedt na een enorm schandaal, opstapelend bewijs van een veranderend klimaat… Het is niet allemaal even fraai.
Als er zo veel in de wereld speelt, merk ik dat ik vaak het laatste nieuws check. Veel later zit ik op dezelfde plek nog steeds het nieuws te lezen en voel ik me overweldigd (en vaak hongerig). Blijkbaar ben ik niet alleen – er is zelfs een woord om te beschrijven wat ik ervaar: doemscrollen. Doemscrollen is jezelf onderdompelen in slecht nieuws, vaak urenlang. Waarom doen we dit onszelf aan?
Verdwalen in het nieuws
Voor veel van ons is het een gewoonte geworden om te verdwalen in het nieuws. Gewoontes zijn acties die we routinematig en automatisch ondernemen; we kiezen er niet zelf voor. Een gewoonte begint vaak met een bewust doel, zoals het verwerven van informatie over de pandemie.
Dan beginnen we aan een actie die er waarschijnlijk toe leidt dat we dat doel behalen. We klikken bijvoorbeeld op een nieuwsbericht met ‘coronavirus’ in de kop. Als we dat lang genoeg doen met het idee ons doel te bereiken, kan dit een gewoonte worden die zelfs plaatsvindt zonder dat doel: in plaats een doel volgen ontstaat een automatische connectie tussen de stimulus (de kop van het artikel) en onze reactie (erop klikken).
Beloning
Net als alle gewoontes ontstaat doemscrollen waarschijnlijk omdat we in eerste instantie een voordeel of beloning verwachten van onze actie (we bereiken ons doel!). Maar in tegenstelling tot andere gewoontes, kan het lastig zijn te bedenken wat überhaupt belonend is aan negatieve nieuwsberichten. Onderzoek laat zien dat er wel degelijk redenen zijn waarom we negatief nieuws uitzoeken:
- Onderzoek naar nieuwsgierigheid toont aan dat het verkrijgen van informatie op zichzelf belonend is. Het maakt dan niet uit of het positief of negatief is. In bepaalde gevallen kan negatieve informatie zelfs meer voordelen geven dan positieve informatie, bijvoorbeeld door ons voor te bereiden op een slechte situatie, of omdat het ingewikkelder is of omdat het je aan het denken zet.
- Zelfs sommige op het eerste oog negatieve emoties kunnen belonend zijn. Een voorbeeld daarvan is morele verontwaardiging, dat vooral relevant is voor politiek nieuws. Als je morele verontwaardiging voelt terwijl je je mening deelt op sociale media, beloont het zelfs nog meer. Daar kunnen we namelijk onze morele waarden delen en goedkeuring krijgen door likes.
De sterkste gewoontes ontstaan wanneer bepaald gedrag alleen soms beloond wordt. Nieuws lezen is precies zo: het meeste van het nieuws kan dan wel overtollig zijn of niet informatief, maar als we lang genoeg doorzoeken, vinden we zo nu en dan een verhaal dat onze honger stilt.
Mentale gezondheid
Net als ik begonnen veel mensen de zoektocht naar informatie met de verwachting dat we een beloning gingen krijgen. Misschien ervoeren we de beloning ook nog. Maar een van de kenmerken van een gewoonte is dat we ermee door blijven gaan. Zelfs als we die verwachte beloning niet meer krijgen. Dit kan verklaren waarom we urenlang het nieuws blijven lezen terwijl we ons alsmaar slechter gaan voelen, ook wanneer we al genoeg weten.
Wat dus begint met een bewonderenswaardig doel om bewust te blijven, kan omslaan in een gewoonte die ons overweldigd achterlaat en onze mentale gezondheid kan beschadigen.
Wat moeten we eraan doen?
Misschien helpt het als we zien wat dat doemscrollen nou eigenlijk is: een slechte gewoonte.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM3
Wooncontainers voor daklozen gaan niet naar andere plek en worden weggehaald
NIJMEGEN - De wooncontainers voor daklozen, die sinds het begin van de winter achter de Jan Massinkhal staan opgesteld, worden niet verplaatst naar een ander deel van de stad. Dat heeft wethouder Grete Visser laten weten. -
PREMIUM1
Doornroosje is klaar om op te starten: ‘We boeken nu acts voor de zomer en het najaar’
NIJMEGEN - Zodra er weer iets mag, kun je in Nijmegen naar een popconcert ,,Wij staan in de startblokken’’, zegt Joris Holter, adjunct-directeur van Doornroosje. ,,We zijn flexibel en boeken op dit moment acts voor zomer en najaar. Iedereen staat te popelen en ook het publiek wil graag weer een concert meemaken.’’ -
PREMIUMde lunchpauze
Pauze in de dierenkliniek tussen de dozen chocolade
Wat doen Nijmegen op hun werk en tijdens de lunchpauze? Kunstenaar Diederik Grootjans gaat iedere week op werkbezoek. -
PREMIUM10
Nog geen verbod op houtstook in Nijmegen, eerst wachten op proeven
NIJMEGEN - Er komt in Nijmegen voorlopig geen verbod op het stoken van hout in kachels en haarden, ook al is het aantal klachten de afgelopen maanden spectaculair toegenomen. -
PREMIUMcolumn Rob Jaspers
Gebruik de goede lessen van De Oversteek bij de renovatie van het Valkhofmuseum
Ik schrok laatst van de onderbouwing van de kosten die gemoeid zijn met de opknap en vernieuwing van museum Het Valkhof. 16 miljoen euro is vrijgemaakt door de raad, maar het is onduidelijk waarop dit bedrag gebaseerd is.
-
PREMIUM
Horeca in Nijmegen mag terras gratis opstellen
NIJMEGEN - Horecaondernemers hoeven dit jaar geen precario te betalen voor hun terrassen, sportverenigingen hoeven ook tot en met eind maart geen huur te betalen voor hun accommodaties en middenstanders die de deuren moeten sluiten vanwege corona hoeven hun onroerend zaak belasting voor dit jaar pas in 2023 te voldoen. -
PREMIUM2
Zes vragen over pil waarvan studenten onwel werden op drugsfeestje: ‘Soms zit er zelfs rattengif in’
NIJMEGEN - Zeven studenten in Nijmegen werden vrijdagnacht onwel, nadat ze een synthetische harddrug innamen, vermoedelijk een pilletje met de naam ‘Tesla’. Nadat ze hevig begonnen te trippen, werden ze per ambulance afgevoerd. Wat kan er gebeurd zijn? -
PREMIUMKaart9
Veel coronaboetes in Arnhem, Nijmegen, Cuijk, Tiel, Winterswijk en Neder-Betuwe
ARNHEM - Bijna één op de honderd Arnhemmers heeft sinds vorig jaar maart een coronaboete gehad en één op de duizend kreeg een waarschuwing. De stad telt daarmee na de grote steden en gemeenten in het westen van het land de meeste coronabekeuringen.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen