Volledig scherm
Gokken in het Holland Casino in Nijmegen. © DG

Donders Instituut Nijmegen onderzoekt brein van gokkers

NIJMEGEN - Wat gebeurt er in het brein van een gokker als hij een fruitautomaat bedient? Waarom stopt hij niet als hij verliest? Dat is wat onderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit willen weten. Om te ontdekken hoe gokkershersenen werken, leggen de Nijmeegse wetenschappers gokkers en niet-gokkers in de mri-scanner en laten ze daarin spelletjes - zoals kop of munt - doen.

Ook krijgen beide groepen een pil toegediend die effect heeft op het hersenstofje dopamine. "Dopamine werkt op het centrum in de hersenen dat belangrijk is voor het ervaren van beloning en verlies. Het kan zijn dat gokkers minder gevoelig zijn voor verlies en juist gevoeliger voor winst", vertelt Lieneke Janssen, een van de onderzoekers.

De wetenschappers zijn nog op zoek naar gokkende proefpersonen: "We zoeken mensen die frequent gokken, ze hoeven geen gokverslaving te hebben." Wel moeten het mannen zijn. "Mannen gokken meer dan vrouwen, bovendien verschilt de hormoonhuishouding van mannen en vrouwen, dat zou het onderzoek kunnen vertroebelen.

Voor meer informatie: mail naar gokken@fcdonders.ru.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.