Donjon Valkhof Nijmegen
Volledig scherm
Donjon Valkhof Nijmegen © Jeroen de Groot

Donjonplan levert storm van kritiek op

NIJMEGEN - De naderende herbouw van de donjon in het Valkhofpark heeft de afgelopen dagen een explosie aan kritische reacties opgeleverd. Met name wetenschappers van de Radboud Universiteit trekken fors aan de bel.

Op de site petities.nl is intussen een handtekeningenactie gestart onder het motto 'stop de donjon, nee tegen de uitverkoop van het Valkhof'. En zaterdagmiddag is er een demonstratie in het park.

Literatuurhistoricus Johan Oosterman heeft in het VOX Magazine een oproep gedaan aan Radboudcollega's om samen colleges te gaan geven op de straat over 'welke geschiedenis nu echt nieuwe investeringen verdient'. De donjon hoort daar volgens hem in ieder geval niet bij. Zijn tips: Gooi de kelder open in de Burchtstraat waar de Gebroeders van Limburg gewoond hebben, zorg voor het herstel van de tweede verdieping in de Mariënburgkapel, stop meer geld in het Valkhofmuseum, toon daar meer het verleden van de stad. 

Cultuurwetenschapper Edwin van Meekeren spreekt in hetzelfde blad van een 'erfgoedgriep', een onbegrijpelijke hang naar het verleden. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.