Volledig scherm
Henk (rechtsonderin, met beide handen in de lucht) in betere tijden. © Broer van den Boom

Doodzieke Henk brengt nog één laatste bezoek aan NEC

NIJMEGEN - Het is op het tandvlees. En misschien komt de wedstrijd van NEC vanavond voor de doodzieke Henk Cornelissen net al te laat. Maar als het even kan, bezoekt de fanatieke NEC-supporter nog één keer een wedstrijd van zijn club, vanavond tegen FC Twente. 

Een speciale ambulance, mogelijk gemaakt door zijn fanatieke mede-fans van de harde kern (HKN), vervoert hem naar het Goffertstadion. 

Bikkelharde diagnose

Pas 51 jaar is Henk. Vader van vijf kinderen, NEC-fan in hart en nieren. Een maand of twee geleden begon de ellende. Henk kreeg buikpijn, had last van zijn been. Dacht aan een zweepslag.

Maar de diagnose die de dokter stelde was bikkelhard: kanker. Niet meer te genezen. 

Sindsdien is het hard gegaan, vertellen vrienden. Henk is inmiddels geen schim meer van de beer van een vent die hij altijd was. Hij ligt op sterven. Maar niet voordat hij nog één keer NEC heeft gezien.

Een hart van goud

Quote

Henk is een jongen van de oude garde, iemand tegen wie je automa­tisch opkijkt en voor wie je respect hebt

Andy Hooymayers

,,Typisch Henk", zegt Andy Hooymayers. ,,Op wilskracht hoopt-ie het te flikken. Het is tekenend hoe belangrijk de club voor hem is.”

Hooymayers kent Henk al ‘zolang hij zich kan herinneren’. Uiteraard via NEC. ,,Henk is een jongen van de oude garde, iemand tegen wie je automatisch opkijkt en voor wie je respect hebt", zegt Hooymayers. 

Henk gold als boegbeeld van de HKN, regelde in een grijs verleden al vervoer voor de harde kern bij uitwedstrijden van NEC. Toegegeven, hij was niet altijd een lieverdje. ,,Maar wel eentje die altijd voor je klaarstaat als het nodig is. Een hart van goud, hondstrouw.”

Zachtaardig van binnen

Volledig scherm
Henk Cornelissen © DG

Extra wrang: het ging het afgelopen jaar nét weer goed met Henk. Hij werd voor de vijfde keer vader, onderging met succes een maagverkleining.

Hooymayers: ,,Drinken deed Henk sowieso al nauwelijks, maar hij leefde echt gezond. Dat maakt het zo oneerlijk.”

Raimond Rovers kent Henk van vroeger, uit de buurt.  ,,Hij is degene geweest die mij bij de HKN heeft geïntroduceerd", vertelt Rovers. ,,De laatste jaren is onze vriendschap alleen maar hechter geworden. Henk is een harde bikkel van de buitenkant, maar zachtaardig van binnen. Een lieve man.” 

De harde kern van NEC liet zich de afgelopen maand van zijn beste kant zien. Zo werd voorafgaand aan de wedstrijd tegen Helmond Sport geld ingezameld voor Henk en zongen zo’n 100 leden hem onlangs met fakkels en spandoeken toe voor zijn woning. 

Laatste eerbetoon

De fanatieke aanhang roept op om tijdens de wedstrijd van vanavond Henk een hart onder de riem te steken door hem toe te zingen in de twaalfde minuut. Een laatste eerbetoon aan de twaalfde man van NEC, een rol die Henk jarenlang met verve vervulde.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.