Milieu-activist Johan Vollenbroek.
Volledig scherm
PREMIUM
Milieu-activist Johan Vollenbroek. © Paul Rapp

Door deze Nijmegenaar moet Nederland stikstofuitstoot drastisch aanpassen

NIJMEGEN - Dankzij Johan Vollenbroek (69) uit Nijmegen moet Nederland stikstofuitstoot drastisch aanpakken. Hij is de man die als eerste de strijd aanbond met de overheid, waardoor nu tal van woningbouw- en wegprojecten stil liggen. Hij schreef een ‘oorlogsverklaring’ in een brief aan premier Rutte. Een gesprek. 

Nee, Johan Vollenbroek heeft geen hekel aan boeren. Integendeel. Hij mag dan vaak juridisch te keer gaan tegen die 'schandelijke’ intensieve veehouderij, dat is niet tegen de boer gericht, maar tegen het beleid, legt hij uit.

Hij is zelf zoon van een boer, uit de Achterhoek. Het bedrijf had geen toekomst, maar anders had hij het misschien wel overgenomen. 

Op zijn eettafel staat al meer dan twee maanden een bundeltje opgerolde papieren met een grote rode strik eromheen. Het is de uitspraak van de Raad van State van 29 mei, waarin de hoogste bestuursrechter van ons land korte metten maakte met het stikstofbeleid van de overheid. 

De zaak werd aangespannen door Mobilisation for the Environment (Mob), waarvan Vollenbroek  voorzitter is. ‘Een persoonlijke mijlpaal’, zegt hij daarover.  ,,Maar het is ook triest dat het zover heeft moeten komen.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.