Volledig scherm
Skaeve Huse in Eindhoven. © David van Haren

‘Door term hufterhuizen slaat de fantasie op hol’

NIJMEGEN - Skaeve Huse worden vaak ‘asowoningen’ of ‘hufterhuizen’ genoemd. Zo jammer, vindt Wendy Broeren van de GGD: ,,Door die woorden slaat de fantasie op hol en maken mensen het erger dan het is.”

Simpele huisjes voor zorgcliënten die nergens anders terecht kunnen. Achteraf, zodat niemand last van ze heeft. De voorziening is ontwikkeld in Denemarken, vandaar de naam Skaeve Huse. Nederlandse gemeenten hebben het idee overgenomen, inmiddels al zeven steden.

Nijmegen krijgt 13 plaatsen: 8 acht permanente bij Weezenhof en 5 tijdelijke (voor maximaal tien jaar) bij Ressen. Onderzoeken wijzen uit dat de huisjes zorgen voor minder burenoverlast in de wijken.

Op de nieuwe locaties leveren de bewoners niet of nauwelijks problemen op. Hun leven verbetert door de stabiele woonsituatie en de helft knapt ook op in gedrag. 

Mooie voorziening maar veel verzet

Volledig scherm
Zomer 2017: ongeveer 20 bewoners van buurtschap Ressen (gemeente Lingewaard) protesteerden aan de Stationstraat tegen de komst van Skaeve Huse. Ze komen er toch, zo heeft de gemeente onlangs bepaald. Volgens de GGD is de angst voor overlast niet terecht. © Paul Rapp

Een prima voorziening, zou je denken. Goed voor de samenleving en voor de zorgcliënten. Toch zijn er nog maar weinig Skaeve Huse want overal is hevig verzet. Wendy Broeren van Meldpunt Bijzondere Zorg van de GGD kan erover meepraten.

Ze was vorig jaar op een informatie-avond in Nijmegen-Noord om met de omwonenden te praten over hun bedenkingen. ,,De weerstand was hoog en mensen waren vooral woedend. Zij zien het als het zoveelste project wat de gemeente Nijmegen over hen heen stort.”

,,Het zijn geen zware criminelen of psychopaten, het zijn mensen die niet in een gewoon huis kunnen wonen en ook niet in de daklozenopvang", vervolgt ze.

,,Er zijn nu eenmaal mensen die niet tegen al die drukte kunnen of niet goed met andere daklozen kunnen omgaan. Nu slapen ze in portieken of langs de Waal. Het zal je kind of broer maar zijn, die zo moet leven.”

Vermijders van zorg

Volledig scherm
Voorbeeld van een van de Skaeve Huse in Rotterdam. © anp

Bewoners van Skaeve Huse zijn meestal oudere mannen. Ze mijden de gebruikelijke vormen van begeleid wonen. Velen zijn verslaafd, hebben een psychiatrisch probleem of allebei. Ze kunnen wel voor zichzelf zorgen.  

De begeleiding komt van RIBW, Iriszorg, GGD en Leger des Heils. De bewoners hebben te maken met regels. Als zij overlast veroorzaken, wordt het huurcontract opgezegd. 

Broeren: ,,We hebben projecten in Tilburg en Eindhoven bezocht en met hulpverleners, bewoners en omwonenden gepraat. Zodat we weten hoe we het in Nijmegen moeten aanpakken.” 

Spookbeelden

,,Bewoners waarderen de Skaeve Huse heel erg”, aldus Wendy Broeren. ,,Ze vinden het fijn dat ze een plek voor zichzelf hebben. Dat geeft rust. Nu zijn ze de hele dag bezig met waar ze kunnen slapen, hoe ze hun spulletjes bij elkaar kunnen houden, hoe ze niet nat worden.”

De ervaring is dat er op den duur zelfs contacten ontstaan met de buren. ,,Omwonenden merken dat de spookbeelden niet kloppen. Het zijn geen doorsnee mensen, maar wel gewoon mensen die recht hebben op veiligheid.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.