SSHN Mariënbosch in Nijmegen achter dit complex bevond zich Kamp Mariënbosch waar nu niets meer van te zien is.
Volledig scherm
PREMIUM
SSHN Mariënbosch in Nijmegen achter dit complex bevond zich Kamp Mariënbosch waar nu niets meer van te zien is. © Bert Beelen

Doorgangskamp Mariënbosch sloot 70 jaar geleden

NIJMEGEN - Nu is het een superdeluxe studentencomplex, maar in de jaren na de oorlog was er een gevreesd doorgangskamp voor Duitsers  die naar Duitsland gedeporteerd werden bij Mariënbosch. Precies 70 jaar geleden ging het dicht. 

,,Na de oorlog heerste er onder Nederlanders een sterke drang tot vergelding‘’, vertelt historica Sophie Molema, die een boek scheef over het kamp. ,,'Moffenmeiden' werden kaalgeschoren, NSB'ers werden opgepakt en iedereen met de Duitse nationaliteit werd vastgezet. Molema deed onderzoek naar de ervaringen van de slachtoffers van het uitzettingsbeleid, bekend onder de naam Operatie Black Tulip. Daarover schreef ze het boek Wie is de vijand, dat eerder dit jaar verscheen. 

Maatregelen tegen Duitsers

De Nederlandse regering besloot in 1946 om alle 25.000 Rijksduitsers die in Nederland woonden het land uit te zetten. Bovendien werd een gedeelte van hun bezittingen afgenomen als schadevergoeding voor alle ellende die het Nederlandse volk was aangedaan. Duitsers die zich tijdens de bezetting als 'oprechte vrienden van Nederland' hadden getoond mochten blijven maar moesten hiervoor wel een verzoek indienen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.