Volledig scherm
Leerlingen school examens © Thinkstock

Dramatische daling aantal vmbo-leerlingen voorspeld

Het aantal vmbo-leerlingen in Gelderland gaat de komende jaren hard dalen. Zitten er nu nog ruim 21.000 leerlingen op het vmbo, rond 2030 zijn dit er ongeveer 4.000 minder. In de Achterhoek en Rivierenland daalt het aantal scholieren het hardst, met ruim 30 procent.

Dit blijkt uit cijfers die minister Slob gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De daling van het aantal leerlingen is deels te verklaren door de krimpende bevolking. Het aantal kinderen neemt simpelweg af. In het basisonderwijs is de terugloop van het aantal leerlingen al jaren bezig.

Pushen

Quote

Vanaf nu dalen we elk jaar met tien tot vijftien leerlingen

René Vijn, AOC Oost

Hierdoor daalt het aantal leerlingen ook op de middelbare school. De daling op het vmbo gaat echter een stuk harder dan op bijvoorbeeld de havo en het vwo. Volgens een woordvoerder van het ministerie van onderwijs komt de daling van het aantal vmbo-leerlingen mede doordat leerlingen steeds slimmer worden en door het matige imago van het vmbo. Vooral ouders pushen kinderen om een hogere opleiding te kiezen.

Vooral Achterhoekse scholen hebben last van minder aanmeldingen voor vmbo-opleidingen. Dat bevestigt Henk van der Esch, bestuurder van scholenkoepel Achterhoek VO, waaronder dertien scholen in de Achterhoek vallen. ,,Het is de reden dat pure vmbo-scholen komend jaar minder vmbo-brugklassers verwelkomen’’, zegt hij.

Tekort aan technici

Volledig scherm
Klik op de afbeelding om te vergroten. © Marcel Kustes

Van der Esch vindt dat jammer en ziet daarin tegelijk een probleem. ,,Vmbo is een prachtopleiding, loodgieters en monteurs blijven nodig. Leiden we er minder op, dan ontstaat een fors tekort aan technici. Dat zie je nu al gebeuren.’’

Collega René Vijn van AOC Oost sluit zich daarbij aan. ,,Het vmbo krimpt al jaren. Dat merken we in het aantal nieuwe brugklassers’’, zegt de locatiedirecteur van de vmbo-school in Doetinchem. ,,Vanaf nu dalen we elk jaar met tien tot vijftien leerlingen. In 2025 hebben we tussen de 700 en 750 leerlingen, terwijl het er nu nog 800 zijn.’’ Voor beide Achterhoekse scholenstichtingen betekent dit dat er ook minder personeel nodig is. 

Rivierengebied

Volledig scherm
Henk van der Esch bestuursvoorzitter Achterhoek OV. © Eigen foto

Ook in het Rivierengebied is de daling van het aantal leerlingen meer dan 30 procent. De Lingeborgh in Geldermalsen is een van de scholen met een vmbo school. Directeur Ronald van der Vlies denkt dat de daling bij hem nog meevalt.  ,,Wij hebben onze eigen prognoses voor de komende jaren. Daarin wordt uitgegaan van een daling van 20 procent, en voor de langere termijn zelfs van een kleine groei.’’

En zelf denkt hij dat die 20 procent wel iets gunstiger kan worden. ,,We doen het als school relatief goed, beter dan de verwachtingen zijn. De afgelopen jaren zouden we een krimp hebben van 10 procent, en werd het 7. Ik hoop het de komende jaren onder de 10 te kunnen houden.’’

De Lingeborgh presenteert zich als kleinschalige school met veel persoonlijke aandacht, en dat werpt zijn vruchten af: er komen leerlingen uit de wijde regio naar De Lingeborgh toe. Die status als regioschool wil Van der Vlies verder uitbouwen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.