Leerlingen school examens
Volledig scherm
Leerlingen school examens © Thinkstock

Dramatische daling aantal vmbo-leerlingen voorspeld

Het aantal vmbo-leerlingen in Gelderland gaat de komende jaren hard dalen. Zitten er nu nog ruim 21.000 leerlingen op het vmbo, rond 2030 zijn dit er ongeveer 4.000 minder. In de Achterhoek en Rivierenland daalt het aantal scholieren het hardst, met ruim 30 procent.

19 reacties

 • Anonymous

  4 jaar geleden
  Kinderen worden helemaal niet slimmer...! Ze zijn urenlang met  een telefoontje of een laptop in de weer maar hebben totaal geen weet van hoe zo'n ding nu feitelijk werkt.. Aan brutaliteit komen ze  meestal niet tekort, aan, wél aan deugdelijke initiatieven (de goeden niet te na gesproken!). En bovendien:  Nederland wordt overlopen door hoogleraren maar de gemiddelde Nederland wordt er geen klap wijzer van....wél armer!
 • Frits

  4 jaar geleden
  Het is een misvatting dat VMBO-ers vaker met hun handen werken. Er zijn ook heel veel administratieve functies en zorgfuncties in het MBO. Er wordt nu net gedaan alsof we een kort aan technici krijgen doordat er minder kinderen naar het VMBO gaan. Maar het zou mij verbazen als er onder VMBOers meer leerlingen een technische richting kiezen dan onder HAVO- of VWO-ers.
 • Frits

  4 jaar geleden
  Ja, maar daardoor niet minder nijpend.
 • Frits

  4 jaar geleden
  Klopt. En op dat moment is dat terecht. Salaris heeft niets met opleidingsniveau te maken, maar met vraag en aanbod. Er zijn maar zeer weinig kundige hartchirurgen, en dus verdienen die veel geld. Er zijn echter heel veel mensen die vuilniszakken kunnen ophalen, en dus verdient een vuilnisman weinig. Puur vraag en aanbod, dat heeft niet veel met de waardering voor het werk te maken.
 • Frits

  4 jaar geleden
  Salaris is puur afhankelijk van vraag en aanbod. Hoe meer vaklui we opleiden, hoe lager het salaris gaat worden. Als je iets kan wat weinig mensen kunnen, dan kun je daar meer voor vragen dan als er veel concurrentie is. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.