Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ANP

Drankcontrole met anonieme lokjongere mag niet: rechtbank verscheurt boetes

NIJMEGEN - Voor alcoholcontroles bij cafés en kantines mogen gemeenten geen gebruik meer maken van anonieme 'lokjongeren’. De rechtbank heeft de boetes die de gemeente Nijmegen aan voetbalclubs oplegde voor het schenken van drank aan minderjarigen verscheurd. 

Nijmegen vecht die uitspraak nog aan, maar volgens de Nijmeegse rechtsgeleerde Henny Sackers maakt Nijmegen weinig kans.

Veel gemeenten zetten lokjongeren in om te controleren of de kroegbaas of vrijwilliger in de sportkantine wel naar de leeftijd vraagt van degene die een biertje bestelt. De boetes voor het schenken aan minderjarigen zijn fors: 1.360 euro voor de eerste overtreding, 2040 euro voor de tweede.  Ook de Nijmeegse voetbalvereniging Trekvogels kreeg eind 2016 een boete, maar heeft die dus met succes aangevochten. 

De rechtbank Gelderland oordeelt dat het inzetten van een mystery guest op zichzelf geoorloofd is, maar alléén als de gemeente daarna open kaart speelt. En de identiteit van de lokjongere onthult. Nijmegen weigert dat pertinent.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.