‘Dreigende situatie’ bij Nijmeegse orthodoxe kerk, afsluiting Dobbelmannweg opgeheven

VIDEO/UPDATENIJMEGEN - De politie heeft de Dobbelmannweg in Nijmegen zondag afgesloten omdat er sprake zou zijn van een dreigende situatie bij de Servisch-orthodoxe kerk daar. Om 22.52 uur kondigde de politie aan dat de afzetting van de straat zal worden opgeheven.

Het onderzoek naar een mogelijke dreiging richting de kerk is nog in volle gang.

Volgens Goran Savic, secretaris van de parochie Heilige Sava, kreeg hij rond vijf uur vanmiddag van de politie door dat er sprake zou zijn van een dreigende situatie. ,,Dat is alles wat ik van de politie te horen heb gekregen. Meer kan ik ook niet vertellen.”

Het was reden genoeg om de kerstvieringen van zondagavond (kerstavond) en maandagmorgen in de kerk te schrappen. De orthodoxe Kerstmis wordt gevierd op 7 januari. Volgens Savic is de Dobbelmannweg afgesloten. ,,Iedereen die de straat in wil, moet terug. Heel apart. Naar wat er aan de hand is, kan ik nu alleen maar gissen.”

De kerkdienst werd door de geloofsgemeenschap zondagavond verplaatst naar een kerk in Eindhoven. ,,Maar ja, dat is wel een uur rijden. De vraag is hoeveel mensen daar naartoe gaan.”

De Dobbelmannweg is afgesloten.
Volledig scherm
De Dobbelmannweg is afgesloten. © Tom Hessels

De viering van de kerstdag op maandag is verplaatst naar Sint Hubert ‘in ons klooster’, zegt Savic. ,,Kerstavond mocht van de politie niet verplaatst worden naar Sint Hubert. Ik heb van onze priester begrepen dat het kerstfeest daar wel doorgaat.”

Het roept de vraag op of de dreiging wel tegen de Servische geloofsgemeenschap is gericht. De byzantijnse kapel aan de Dobbelmannweg is een Servisch-orthodoxe en Russisch-orthodoxe kerk. ,,Ik denk dat er sprake is van een valse melding. Er is hier nog nooit iets met de Servische gemeenschap aan de hand geweest.” 

De politie heeft de Dobbelmannweg in Nijmegen afgesloten omdat er sprake zou zijn van een dreigende situatie bij de Servisch-orthodoxe kerk daar.
Volledig scherm
De politie heeft de Dobbelmannweg in Nijmegen afgesloten omdat er sprake zou zijn van een dreigende situatie bij de Servisch-orthodoxe kerk daar. © Tom Hessels
De Dobbelmannweg in Nijmegen is afgesloten.
Volledig scherm
De Dobbelmannweg in Nijmegen is afgesloten. © Tom Hessels
De mededeling van de Servisch-orthodoxe kerk. De diensten van vanavond en morgen gaan niet door omdat er mogelijk sprake zou zijn van een dreiging.
Volledig scherm
De mededeling van de Servisch-orthodoxe kerk. De diensten van vanavond en morgen gaan niet door omdat er mogelijk sprake zou zijn van een dreiging. © Parochie Heilige Sava
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.