Volledig scherm
Talis zet een drone in om huurhuizen te inspecteren. © Talis

Drones gaan huurhuizen van Talis inspecteren op gebreken

NIJMEGEN - Woningcorporatie Talis in Nijmegen heeft voor het eerst een drone gebruikt om woningen te inspecteren op gebreken. In de toekomst wordt deze 'vliegende camera' vaker ingezet. Volgens corporatie Talis komt privacy niet in geding

Er zijn - vooralsnog - alleen leegstaande appartementen in de Voorstekamp (Lindenholt) geïnspecteerd op eventuele problemen met dak, gevels en kozijnen.

Het is de bedoeling straks ook bewoonde huizen te gaan inspecteren. Volgens Talis komt de privacy van bewoners niet in het geding.

Scheuren in metselwerk

Volledig scherm
Talis zet een drone in om huurhuizen te inspecteren. © Talis

Drones kunnen haarscherpe foto's maken van scheuren in het metselwerk, bladeren in de dakgoot of doorhangende balkons. ,,Daarnaast kunnen drones thermische scans maken van waterlekkages, houtrot en isolatieproblemen'', aldus Anneke Hers, woordvoerster van Talis, dat 14.000 huurwoningen heeft in Nijmegen en Wijchen.

Samen met zeven andere Nederlandse woningcorporaties draait Talis momenteel proef met de inzet van drones. Als de pilot slaagt, wil Talis de drones vanaf medio 2020 structureel inzetten.

Het voordeel van drones is dat je weinig mankracht nodig hebt: alleen iemand op de grond om de drone te laten opstijgen en landen. De technische verwerking van de dronebeelden gebeurt automatisch. ,,Je hebt alleen iemand nodig die aan de hand van de beelden beoordeelt of er onderhoud nodig is ja of nee.'' De acht corporaties denken met deze manier van werken flink te kunnen besparen op hun inspecties.

Privacy

De drones vliegen weliswaar dicht rond de woningen, maar de privacy van bewoners is gewaarborgd, zegt Hers. ,,De beelden van de Voorstenkamp die afgelopen woensdag gemaakt zijn, worden nu eerst gefilterd door drone-operator AeroScan. Die blurt ook automatisch iedereen die erop staat. Net als Google Maps dat doet. Daarna pas krijgen wij de beelden.'' Voor de volgende vluchten worden de bewoners vooraf op de hoogte gesteld. ,,Hoe we daar precies mee om moeten gaan, is ook iets wat nog uit deze proef moet blijken.''

De Inspectie Leefomgeving en Transport en het ministerie van Defensie hebben de vlucht van Talis goedgekeurd en de vergunning verleend om te vliegen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.