Ontvangst van Droom!-appeltaarten voor de zorgmedewerkers in het Radboud UMC.
Volledig scherm
Ontvangst van Droom!-appeltaarten voor de zorgmedewerkers in het Radboud UMC. © David van Haren

Droom!-appeltaart om te ontsnappen aan harde realiteit in het ziekenhuis

NIJMEGEN - Het zorgpersoneel van het Radboud UMC kreeg al van alles aangeboden, van zakjes chips tot orchideeën, maar taart, nee dat nog niet. Daar kwam donderdag verandering in. Medewerkers van Droom! uit Elst brachten vanmorgen 30 zelfgebakken appeltaarten naar het ziekenhuis in Nijmegen. Ze vielen in de smaak.

Teamleider Zorg op de speciale afdeling voor coronapatiënten, Hanneke Janssen, nam ze in ontvangst. Ze is er even voor van de afdeling gegaan, maar moet wel snel terug. Het is druk...

,,Al die donaties zijn hartverwarmend. Laatst kregen we T-shirts van de Zevenheuvelenloop om onder onze pakken te dragen. Die nemen het zweet goed op.”

En nu dan appeltaart. ,,Heerlijk. Ik sta er op de afdeling om bekend dat ik altijd de koelkast opentrek en vraag of er iets lekkers is. Ze vonden het wel een goed idee om mij hiernaartoe te sturen.”

Zorg voor taart

Thomas de Haas en zijn collega’s van Droom! zijn blij dat ze iets voor het zorgpersoneel kunnen doen: ,,Ze moeten heel hard werken. We hopen dat de taart ze heel even laat wegdromen uit de realiteit.”

Er was nog wat voorraad aan appeltaarten, maar niet genoeg. ,,We hebben geen inkomsten meer, ook wij moesten onze horecalocaties sluiten. De ingrediënten kunnen we niet uit eigen zak betalen.” De Haas bedacht een actie, ’Een euro voor een punt’. ,,Met het geld dat we ophalen, kunnen we weer meer taarten bakken.”

Dat gebeurt in de grootste van de drie bakkerijen die Droom! heeft, met een afgeslankte bezetting, want de anderhalve meter afstand is belangrijk. De website www.zorgvoortaart.nl is inmiddels in de lucht. ,,Vorige week hebben we taarten naar het CWZ gebracht en we gaan nog naar Rijnstate in Arnhem, maar het liefst brengen we onze taarten ook naar verpleeghuizen en woonlocaties.”

Welkome afleiding

Bij Droom! uit Elst werken ruim 170 mensen. Veel ervan hebben een afstand tot de arbeidsmarkt of een verstandelijke beperking. De meesten zitten nu thuis, hun dagelijkse routine is in een klap weg. Een van de medewerkers is Rosanne Brugmans (24) uit Elst.

Ze wilde graag mee met de taartactie, de afleiding is meer dan welkom: ,,Normaal werk ik in een van de bakkerijen en ik werk hier in De Haardt, de kantine”. Het Radboud UMC is dus bekend terrein voor haar. Ze mist haar werk en haar collega’s. ,,Nu ben ik thuis veel aan het hobbyen, diamond painting.”

Net zo belangrijk

In de hal van het Radboud UMC is het tijdens de taartlevering even goed opletten. Speciale hostesses leiden de in- en uitgaande bezoekers in goede banen zodat ze anderhalve meter afstand kunnen houden. Ondertussen opent Janssen een van de taartdozen en werpt een goedkeurende blik op de inhoud.

,,Ik heb weleens van de Droom! appeltaart gehoord. Lekker, hier gaan we van genieten, heel erg bedankt.” Ze neemt een stapel mee. Tegen een collega van de receptie: ,,Neem ook een doos. Jullie zijn net zo belangrijk.” En weg is ze weer, terug naar haar patiënten.

Klik hier als je ook een appeltaart wil doneren.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.