Volledig scherm
© Thinkstock

Drugsoverlast Kronenburgerpark fors minder door camera's

NIJMEGEN - Door de inzet van bewakingscamera's is de drugsoverlast in het Kronenburgerpark in Nijmegen fors teruggedrongen. Volgens de politie is het aantal incidenten nu een derde van wat het vijf jaar geleden was.

Dat is voor burgemeester Hubert Bruls geen reden de camera's te laten verwijderen. Hij verlengt het cameratoezicht met nog eens twee jaar, schrijft hij de gemeenteraad.

Daling
In oktober 2012 verschenen de eerste camera's in het park. Volgens de politie is de laatste vijf jaar het aantal incidenten in het park maar ook aan de aangrenzende Parkweg fors gedaald. Van augustus 2011 tot september 2012 deden zich in het Kronenburgerpark 193 incidenten voor. Toen hingen er nog geen camera's. Een jaar later waren dat er mét cameratoezicht 150, van augustus 2012 tot september 2013. De daling zette zich door tot 132 (augustus 2014 tot 2015). Het afgelopen jaar moest de politie bij nog slechts 77 incidenten in actie komen.

Parkweg
Het aantal incidenten op de Parkweg zakte eveneens de afgelopen jaren. Er werden 82 incidenten geregistreerd voordat er camera's hingen in het Kronenburgerpark. Dat steeg even tot 92 in 2014, maar de afgelopen twee jaar bleef de overlast beperkt tot 46 incidenten elk jaar.

Verplaatsing
De camera's zorgden wel voor een verplaatsingseffect. Verslaafden en prostituees namen de wijk naar Joris Ivensplein en omgeving. Sinds het park met camera's wordt bewaakt, steeg het aantal incidenten daar tot 132 in 2013. Tussen september 2014 en augustus 2015 werden er 141 incidenten geturfd. De politie ging gerichter surveilleren. Tussen augustus 2015 en september 2016 waren er 109 incidenten. Dat zijn er evenveel als voor de komst van de camera's in het tegenover het plein gelegen Kronenburgerpark.

Afgelopen zomer besloot burgemeester Bruls al dat de camera's in de stationstunnel nog eens vijf jaar blijven hangen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.