Volledig scherm
Kranslegging bij het Indië-monument in Nijmegen. © Paul Rapp

Drukke Indië-herdenking in Nijmegen ondanks bezwaren

NIJMEGEN - 'Gedeeld verleden' was het thema van de Nijmeegse Indië-herdenking dinsdagavond. Daarom sprak er ook een Indonesiër ondanks dat sommigen dat 'ongepast en pijnlijk' vonden.

Niet alleen Nederlanders hebben geleden onder de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de onafhankelijkheidsstrijd daarna. Daarom kiest het Nijmeegse herdenkingscomité ervoor om ook stil te staan bij het lot van andere bevolkingsgroepen.

Weggebleven

Voor het eerst sprak ook een Indonesiër, Ary Samsura die als planoloog werkt aan de Radboud Universiteit. 'Buitengewoon ongepast en pijnlijk', liet Otto de Jong weten omdat sommige Indonesiërs hebben gecollaboreerd met de Japanse bezettingsmacht. Volgens De Jong zijn er mensen  om die reden weggebleven.

Dat was niet te merken. De Nijmeegse raadszaal van was vol en bij de kranslegging pasten de bezoekers maar net op de Gedeputeerdenplaats, het binnenplein van het stadhuis.

Inheemse ambtenaren

Ary Samsura vertelde over de lotgevallen van zijn familie. Hij komt uit een geslacht van inheemse bestuursambtenaren die nauw samenwerkten met de Nederlandse koloniale autoriteiten. Tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd beschouwden nationalisten deze ambtenaren juist als collaborateurs. Velen van hen zijn om die reden vermoord. De familie van Samsura wist op tijd weg te komen maar duurde jaren voordat hun leven weer op orde was.

De andere spreker was schrijver en onderzoeker Reggie Baay. Zijn toespraak ging over de gruwelijkheden die zijn ouders moesten meemaken en hoe het komt dat oorlogstrauma's nog generaties doorwerken.

Breder perspectief

Bij het herdenkingscomité is bekend dat er mensen zijn die moeite hebben met de nieuwe aanpak. Wim Hompe van het comité: ,,Inmiddels kijken we anders aan tegen de koloniale periode. Het is logisch dat we de gebeurtenissen in een breder perspectief bezien. Zeker voor de volgende generatie.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.