Een oude slaapzaal van daklozencentrum De Hulsen van IrisZorg in Nijmegen (archieffoto).
Volledig scherm
PREMIUM
Een oude slaapzaal van daklozencentrum De Hulsen van IrisZorg in Nijmegen (archieffoto). © Erik van 't Hullenaar

Drukte bij daklozenopvang stijgt, mensen op straat na scheiding of faillissement

DOETINCHEM/ NIJMEGEN/ ZEVENAAR - Steeds meer mensen belanden in de noodopvang voor daklozen in deze regio. Door de krapte op de woningmarkt zien veel mensen geen andere oplossing meer als ze hun eigen huis ineens kwijt raken door bijvoorbeeld een faillissement of een scheiding.

De toename wordt geconstateerd door IrisZorg, instelling voor verslavingszorg en maatschappelijke opvang.

De grootste hulpverleningsinstantie van Gelderland heeft geen exacte cijfers. Maar medewerkers merken wel dat de instroom in de Achterhoek, Liemers en Nijmegen de laatste tijd hoger is dan normaal. Ook door asielzoekers en mensen met psychiatrische problemen.

De belangrijkste reden dat steeds meer mensen bij de noodopvang belanden, is de hoge woningnood, zegt de Federatie Opvang. De brancheorganisatie voor opvanginstellingen spreekt van een landelijk probleem. Volgens IrisZorg weten zogenoemde economische daklozen, die door een noodsituatie zoals een scheiding zonder huis zitten, vaak niet waar zij naartoe moeten voor hulp.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.