Duits als voertaal op binnenvaart: ‘Dat wordt al heel snel spannend’

videoNIJMEGEN - Het ongeluk op de Waal bij Nijmegen met een cruiseschip op 20 maart roept de vraag op hoe schepen met elkaar communiceren op onze druk bevaren rivieren. Niet Engels, maar Duits is de voertaal. 

7 reacties

 • Costnix

  2 jaar geleden
  Er moet gewoon een goede taalopleiding voor de kapiteins/ schippers komen.(Chinees is ook een wereldtaal)
 • peter diels

  2 jaar geleden
  De waal is een Nederlandse rivier.
 • Dion

  2 jaar geleden
  Paar dagen geleden is er alweer een zwiters cruiseschip op een andere gebotst, ook 'snachts en met 170 passagiers aan boord.Dit is echt wachten op een ramp en moet nu snel verholpen worden. Zie je de wereldwijde krantenkoppen al voor je? 175 bejaarde zwitsers verdronken in een Hollandse rivier omdat de kapiteins niet dezelfde taal kunnen spreken? Of omdat Nijmegen niet eens fatsoenlijke noodtrappen langs de kade heeft!
 • Onbegrip

  2 jaar geleden
  Het beste is de Engelse taal dat wordt ook in de luchtvaart toegepast en dus tenslotte een wereldtaal.
 • Harmen van den Heuvel

  2 jaar geleden
  Mee eens de meesten spreken zeer slecht Duits. En met Engels is het niet veel beter. En Frans kunnen we beter niet over nadenken. Dek personeel aan boord zijn vaak Philipijnen, Letten, Roemenen en Polen. Heel weinig Nederlandse jeugd heeft interesse in een baan op een schip. Ieder weekend thuis is voor velen een voorwaarde. En dan nog alleen als kapitein maar daar heb je een paar jaar vaar ervaring voor nodig en een gevoel voor varen met een schip. Een probleem zijn de passagier schepen daar komen er steeds meer van, vaak met bemanningen waar je vraag tekens bij kunt stellen.
 1. Een boomstam in de schroeven of vertekende radarbeelden? Onderzoeksraad vraagt informatie over aanvaring op Waal
  PREMIUM
  video

  Een boomstam in de schroeven of vertekende radarbeel­den? Onderzoeks­raad vraagt informatie over aanvaring op Waal

  NIJMEGEN - Was het een boomstam in de schroeven of werden de radarbeelden verstoord? En waarom maakte cruiseschip Edelweiss ineens zo'n zwiep, waardoor hij dwars kwam te liggen op de Waal? De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft informatie opgevraagd van het onderzoek naar de aanvaring tussen cruiseschip Edelweiss en vrachtschip Forenso die woensdagochtend vroeg gebeurde op de Waal bij Nijmegen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.