Volledig scherm
De politie onderzoekt de brand bij een bedrijf in tweedehands vrachtwagens in Nijmegen. © Paul Rapp

Duitsland aast op Nijmeegse verdachte van drugshandel en witwassen

NIJMEGEN - De 41-jarige Nijmegenaar die onlangs is aangehouden wegens de verdenking van grootschalige drugshandel en witwaspraktijken, kan rekenen op uitlevering aan Duitsland. Ook in dat land wordt de man gezocht.

Volgens de Duitse justitie wordt hij ook daar gezocht wegens handel in drugs. Inmiddels is een officieel uitleveringsverzoek ingediend bij de Nederlandse autoriteiten. Zijn vrouw, die ook in de boeien was geslagen, is inmiddels vrijgelaten, meldt een politiewoordvoerder.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

De twee werden in de vroege ochtend van 29 oktober door agenten aangehouden in hun woning in Nijmegen-West. De man had tot vorig jaar een groot bedrijf in tweedehands vrachtwagens op het Nijmeegse industrieterrein Westkanaaldijk. Een enorme brand legde het bedrijfsterrein vorig jaar december volledig in as.

De politie trof toen materialen aan die mogelijk verband hielden met de productie van synthetische drugs, zoals xtc. In trailers en tonnen op het terrein vonden agenten hennepresten. Justitie vermoedt dat drugsgeld werd witgewassen via de handel in vrachtwagens.

Reeks aan branden

Volledig scherm
De schade van de brand in het bedrijfspand van Prince Trucks in Weurt. © Paul Rapp

De brand is tot op heden niet opgelost. Wel staat vast dat het gaat om brandstichting. De 41-jarige verdachte vermoedde dat de fik het werk van een pyromaan was, zo liet hij eerder weten. De politie noemde dat scenario 'hoogst onwaarschijnlijk'.

Na een periode van rust is het de laatste tijd sowieso weer hommeles op het Nijmeegse industrieterrein, waar veel autoslopers en -handelaren zitten. In de nacht van 16 september staken drie mannen een loods met auto's aan de Rouwenboscheweg, pal naast het getroffen bedrijf van de verdachte, in brand.

En ook vorige week woensdagnacht ging het mis: door het raam van het bedrijfspand van Prince Trucks, een zaak in bouwmachines, werd een molotovcocktail gegooid. Curieus: zowel de loods aan de Rouwenboscheweg als Prince Trucks is van dezelfde eigenaar. In beide gevallen werden geen drugs aangetroffen op de terreinen.

Opsporing Verzocht

,,Al deze branden worden in hun samenhang gemeten en gewogen en meegenomen in het onderzoek", zegt een woordvoerder van de politie. De brand aan de Rouwenboscheweg kwam voorbij in Opsporing Verzocht. ,,Dat heeft zo'n 25 tips opgeleverd", besluit de woordvoerder. ,,Helaas zat daar geen bruikbare informatie tussen.”

Heeft u informatie over de branden op de Westkanaaldijk? Wij komen graag met u in contact: redactie.nijmegen@gelderlander.nl.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.