De grensovergang bij Venlo.
Volledig scherm
De grensovergang bij Venlo. © ANP

Duitsland trekt met nieuwe maatregelen mistgordijn op

Duitsers die meerdere dagen in Nederland zijn geweest, moeten vanaf aankomende vrijdag twee weken in quarantaine. En Nederlanders die niet per se in Duitsland hoeven te zijn, kunnen beter wegblijven. Klinkt ingrijpend, maar dat is nog maar de vraag. 

De aan Gelderland en Limburg grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen wil de grenzen namelijk zoveel mogelijk openhouden. Wat mag wel, wat niet, en wat is nog onduidelijk?

 Wat mag wel:
Armin Laschet, minister-president van Noordrijn-Westfalen, toonde zich gisteren een tevreden man: de grens tussen Nederland en Duitsland gaat niet volledig op slot. Volgens Laschet zou dat ook onmogelijk zijn, immers zijn de Nederlandse en Duitse grensregio’s innig met elkaar verweven en kunnen ze niet zonder elkaar.

Dat blijkt onder meer uit grensoverschrijdend woon-werkverkeer. Naar schatting wonen er meer dan 70.000 Nederlanders in Noordrijn-Westfalen. Een groot deel daarvan werkt in Nederland. Zij mogen ook na vrijdag probleemloos de grens over. 

Hetzelfde geldt voor vrachtverkeer en ander noodzakelijk transport. Daarmee blijven eventuele nadelige en economische en logistieke gevolgen zoveel mogelijk tot een minimum beperkt.  

Wat blijft onduidelijk?

Voor Nederlanders die in de grensstreek wonen waarschijnlijk de meest pregnante vraag: kan ik over de grens nog boodschappen blijven doen of goedkoop tanken?

Liever niet, stelt de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Sterker: alle niet-noodzakelijke reizen naar Duitsland zijn eigenlijk al een paar weken niet meer toegestaan.

Echter is daar in de praktijk over de grens bij Gelderland niet veel te merken. Er zijn ook geen Nederlanders om die reden beboet. Het is maar de vraag of dat na vrijdag in Noordrijn-Westfalen anders wordt.

Wel wordt de kans groter dat Nederlanders bij de grens staande worden gehouden door Duitse agenten. Geen reden om in Duitsland te zijn? Dan volgt het klemmende advies om te keren.

Wat mag niet?

De politie gaat dus meer controleren bij de grens. Dat heeft vooral voor de Duitsers consequenties. De Duitse minister Horst Seehofer wil voorkomen dat inwoners aankomend weekend, met Pasen voor de boeg, en masse naar Nederland gaan en daar mogelijk besmet raken met het coronavirus. 

Het Robert Koch Institut, de Duitse variant van het RIVM, oordeelde immers afgelopen week al dat Nederland als ‘risicogebied’ moet worden aangemerkt. Duitsers die een vakantie in Nederland op de planning hebben staan, moeten dus bij terugkomst twee weken in thuisquarantaine.

Symptomen of niet, de quarantaine is verplicht. De Duitse regering gaat er vanuit dat de meeste Duitsers hun tripje naar Nederland nu wel afzeggen. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.