Vleesvarkenshouderij in Zuidoost-Brabant.
Volledig scherm
Vleesvarkenshouderij in Zuidoost-Brabant. © Hollandse Hoogte / Tom van Limpt

Duizend varkensboeren gaan snel stoppen met hun bedrijf

NIJMEGEN - Duizend varkenshouders in Nederland stoppen de komende twee, drie jaar met hun bedrijf. Onder hen een flink aantal varkensboeren uit Noordoost-Brabant, Gelderland en Noord-Limburg. 

Dat zegt de varkenshouderij-organisatie POV. Die verwacht dat zo’n 350 boeren stoppen nu het kabinet 60 miljoen euro extra beschikbaar stelt voor het wegsaneren van varkensbedrijven bij woonkernen. Eerder werd hiervoor al 120 miljoen uitgetrokken.

Daarnaast loopt er een ‘stoppersregeling’ tot 1 januari 2020 om landelijk milieudoelen te halen. Hier doen nog eens 650 boeren aan mee. Zij ontlopen de verplichting te investeren in relatief kostbare luchtwassers.

12 miljoen varkens

Quote

Juichen bij iedere varkenshou­der die de pijp aan Maarten geeft, liefst met een trap na, is niet zoals wij in Nederland met elkaar om zouden moeten gaan.

Linda Janssen , POV

In Brabant, Gelderland en Noord-Limburg worden respectievelijk 6, 2 en 2 van de 12 miljoen varkens in Nederland gehouden. 70 procent is voor de export. 

Gedwongen stoppen is niet aan de orde. Boeren kunnen aanspraak maken op de saneerdersregeling indien de omgeving geuroverlast ervaart. Daar kan volgens POV-voorzitter Linda Janssen uit Erlecom sprake van zijn in traditionele varkensgebieden als Brabant, Achterhoek en Zuid-Gelderland.

,,Maar overlast hebben mensen ook in buitengebieden. Strikte normen zijn er niet, het is een subjectieve waarneming. Per boer moet daarnaar gekeken worden.”

Volgens Janssen is in dit stadium nog niet aan te geven welke boeren stoppen. Dat kunnen volgens haar kleine, maar ook grote bedrijven zijn, en oude, maar ook nog relatief nieuwe. ,,Er zitten boeren tussen die op de huidige plek geen toekomstperspectief zien en de saneringsregeling gebruiken om op een andere locatie verder te gaan.”

Gestopt

De afgelopen vier jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS, zijn in Nederland 800 varkenshouders gestopt, waarvan 229 in Gelderland en 200 in Brabant.  In 2000 waren er nog 14.500 varkensbedrijven in Nederland, nu zijn dat er ruim 4.100.

Daarvan ruim 1.500 in Brabant en een kleine duizend in Gelderland. Het aantal varkens wordt met een stabiele varkensstapel van twaalf miljoen echter niet minder, terwijl de overheid dat wel nastreeft.  

Hoewel de POV de maatregelen steunt - ‘ook wij willen dat boeren geen overlast veroorzaken - heeft Janssen er moeite mee dat de indruk gewekt wordt dat varkensboeren Nederland onleefbaar maken.

,,Varkenshouders hebben forse stappen gezet om de uitstoot van ammoniak, broeikasgassen en geur terug te dringen en werken hard aan het verbeteren van dierenwelzijn. Juichen bij iedere varkenshouder die de pijp aan Maarten geeft, liefst met een trap na, is niet zoals wij in Nederland met elkaar om zouden moeten gaan.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.