Qader Shafiq ontvangt de prijs van burgemeester Hubert Bruls.
Volledig scherm
Qader Shafiq ontvangt de prijs van burgemeester Hubert Bruls. © Paul Rapp

Duizendpoot Qader Shafiq Nijmegenaar van het jaar: ‘Zelden zo sprakeloos geweest’

NIJMEGEN -  Qader Shafiq (51) is uitgeroepen tot Nijmegenaar van het jaar 2019. Dat maakte burgemeester Bruls maandagavond bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie in de Vereeniging. Shafiq neemt het stokje over van Linda van Aken. De kersverse winnaar reageerde verrast: ,,Ik ben zelden zo sprakeloos geweest.”

Om met een grap te vervolgen: ,,En ik had eigenlijk gehoopt dat ik Nijmegenaar voor altijd zou zijn.” 

Shafiq nam het op tegen Bart Janssen (schrijver van het boek Het verdriet van Nijmegen, over de Tweede Wereldoorlog) en  Nadï van de Watering, die het afgelopen jaar taboes rondom eenzaamheid onder jongeren bespreekbaar maakte. 

Shafiq loofde zijn tegenkandidaten: ,,Zij zijn ook winnaars. Het boek van Bart Janssen heb ik gelezen en vond ik indrukwekkend. En wat  Nadï heeft gedaan is enorm knap.”   

Dat hij tóch de winnaar van de avond werd, mag desondanks geen grote verrassing heten. In een poll op de website van De Gelderlander kreeg Shafiq al 50 procent van de stemmen, ver voor Bart Janssen (35 procent) en  Nadï van de Watering (15 procent). 

Quote

Het boek van Bart Janssen heb ik gelezen en vond ik indrukwek­kend. En wat Nadï heeft gedaan is enorm knap

Qader Shafiq, Nijmegenaar van het jaar

Shelter City

Shafiq is dan ook al jaren een bekend gezicht in Nijmegen. Hij zet zich als vrijwilliger in voor talloze goede doelen en maatschappelijke organisaties. Zo is hij een van de drijvende krachten achter Shelter City in Nijmegen, een tijdelijke opvangplek voor mensenrechtenverdedigers die op de vlucht zijn voor hun eigen regime. Ook is hij vrijwilliger bij de Kledingbank.

Afgelopen jaar publiceerde hij zijn boek Weg naar je eigen land, een bundeling van columns waarin hij de Nederlandse samenleving een kritische spiegel voorhoudt. Tot slot maakt hij zich hard voor meer samenwerking tussen groeperingen met diverse culturele achtergronden. 

Shafiq, woonachtig in Dukenburg en al sinds jaar en dag een fanatiek Vierdaagseloper, kent zelf overigens ook een bijzondere levensloop. Hij werd in 1968 geboren in Afghanistan, in 1992 sloeg hij op de vlucht. Via omzwervingen kwam hij in Nijmegen terecht. Inmiddels is hij niet meer weg te denken uit de stad. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.