Foto ter illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © Marcelle Davidse

Duurzaamheid betekent ook lopen in opgelapte schoenen

ColumnMensen kunnen eindeloos en geboeid kijken naar vuur, de branding van de zee en naar mensen die aan het werk zijn. Althans, naar mensen die een bepaald soort werk doen. Want hoelang zou je van het werk van bank- en kantoorlui kunnen genieten? Maar van het werk van de ambachtslieden absoluut.

Qader Shafiq

Qader Shafiq is in 2020 uitgeroepen tot Nijmegenaar van het Jaar en schrijft daarom voor De Gelderlander wekelijks over de stad en de mensen die hij ontmoet. Shafiq is een drijvende kracht achter Shelter City, kreeg in 2005 de Burgemeester Dalesprijs en publiceerde afgelopen jaar zijn bundel columns Weg naar je eigen land.
Klik voor eerdere columns

Kijken naar de messenslijper, de kleermaker, de edelsmid en de timmerlui was de mooiste attractie van mijn jonge jaren. 

Als thuis iets kapot was, zoals een lekkende metalen emmer, mocht ik die van mijn moeder naar de smid brengen. Bij de bushaltes keek ik heel lang naar de schoenmakers, die achter hun leesten met grote naalden de dikke leren schoenen regen.

Er werd zelden iets weggegooid. De gerepareerde barsten van een porseleinen theepot hoorden bij het leven als rimpels in het gezicht.

Ik kom al jaren graag in winkelcentrum Dukenburg, waar ik geregeld wat langer stilsta bij mijn favoriete hoek: schoenmaker Chris. Het geeft mij een vertrouwd gevoel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Yannieck (7) fietst in zijn wijk al bijna 5000 euro bij elkaar voor NEC,  Boekhoorn doneert ook
    PREMIUM
    video

    Yannieck (7) fietst in zijn wijk al bijna 5000 euro bij elkaar voor NEC, Boekhoorn doneert ook

    NIJMEGEN De belangrijkste investeerders van NEC, Marcel Boekhoorn, Jack Bongers en Harold en Jos Bons - ook wel de vier ‘B's’ genoemd - omarmen de actie van de 7-jarige Nijmegenaar Yannieck Bleumink. Ze doneren samen 1000 euro. Het zoontje van oer-NEC’er René Bleumink (beter bekend als ‘Bleum’) fietste op eerste pinksterdag honderd rondjes van 580 meter door de Nijmeegse wijk Hatert om geld in te zamelen voor NEC.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.