Volledig scherm
PREMIUM
© Korneel Jeuken

Een 8 voor Bruls, maar welke wethouder krijgt een 4? Dit is het rapport voor het college van Nijmegen

Raadsrapport 2019NIJMEGEN - De gemeenteraad en het college met wethouders van de coalitie GroenLinks, D66 en SP zijn ruim een jaar in functie. Bij het begin van het zomerreces van de raad maakt De Gelderlander een tussenbalans op. Hoe hebben de partijen, de wethouders en de raadsleden het gedaan? Wie heeft een voldoende en wie heeft er een potje van gemaakt? Deel 1 van Het Grote Gelderlander Raadsrapport 2019, over de burgemeester en de wethouders.

Burgemeester Hubert Bruls (CDA): 8

kader

What you see is what you get. Burgemeester Bruls laat er geen twijfel over bestaan wat hij wil en waar hij voor staat en dat geeft een prettige duidelijkheid. Als je hem uitnodigt voor een opening, dan komt er een man van statuur en met een verhaal. Als burgemeester staat hij in principe boven de partijen, maar in zijn portefeuilles laat hij zich wel degelijk gelden, zoals bij de wenselijkheid van een tippelzone in de stad. Na discussies gebeurt vaak wat hij wil, zoals bij de strijd tegen drugsoverlast en het beperkte vuurwerkverbod.

Portefeuille: openbare orde en veiligheid, dienstverlening en burgerzaken, externe betrekkingen, juridische zaken, communicatie, onderzoek en statistiek

Wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks): 7,5

kader

Eén van de invloedrijkste bestuurders en een die meestal krijgt wat ze wil. Nijmegen Green Capital was haar grote moment of fame en internationaal scoort ze ook nog met de Nijmeegse fietssnelwegen.

Haar strijd voor een bereikbare stad voert ze met GroenLinkse wapens en ze weerstaat regelmatig de felle kritiek en het geklaag van verstokte autolobbyisten. De vraag is hoe lang ze nog wethouder is, want een burgemeesterschap lonkt.

Portefeuille: duurzaamheid (klimaat en energie), wonen, mobiliteit, parkeren, groen en water

Wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) 7,5

kader

Hij heeft lang moeten wachten totdat hij wethouder werd en nu hij het is, slaat hij meteen toe met veel daadkracht.

De herbouw van de donjon was binnen korte tijd definitief van tafel en de bewoners van de woonboten in het Maas-Waalkanaal kregen na 25 jaar soebatten duidelijke taal te horen: ze moesten weg. Later moest Vergunst er toch op terugkomen na een uitspraak van een Limburgse rechter. Heeft het imago van een koele, tikkeltje ongeduldige bestuurder.

Portefeuille: stedelijke ontwikkeling, ruimtelijke ordening, cultuurhistorie, grondbeleid, cultuur

Projectwethouder Bert Frings (GroenLinks): 6

kader

Frings zit er tot najaar 2020 om zijn project af te ronden en doet dat in redelijke stilte. Zijn taak is overzichtelijk.

De financiële tekorten bij de gemeente lopen op, onder meer door de dure jeugdzorg, maar die strijd met de Haagse overheid wordt door anderen gevoerd.

Opgewonden standje Frings oogt daardoor wat meer ontspannen in deze raadsperiode.

Portefeuille: herziening Wmo-stelsel (Wmo, jeugdzorg, GGZ, beschermd wonen)

Wethouder Grete Visser (D66): 6,5

kader

Kreeg meteen te maken met de nasleep van het Veilig Thuis-debacle en andere problemen in de (jeugd)zorg. Hield zich redelijk overeind, maar incasseerde een nederlaag, omdat de gemeenteraad de sluiting van de tippelzone niet accepteerde.

Ook haar eigen partij wil dat niet, dus is de vraag waarom Visser het voorstel überhaupt deed. Haalde verder de EuroGames 2022 naar Nijmegen, een groot Europees sportevenement voor de LHBTI-gemeenschap.

Portefeuille: onderwijs, welzijn en zorg

Wethouder Monique Esselbrugge (D66): 5,5

kader

De prille wethouder is duidelijk een doener die vertrouwd is met het bedrijfsleven gewend is en lijkt nog steeds niet gewend aan het politieke spel en het (lage) tempo van beslissingen. Vooral in de laatste maand, net nadat zij vol trots een zomernota had gepresenteerd waarin de gemeente afstevende op een sluitende begroting, moest zij enkele tegenvallers wegslikken.

Uit nieuwe berekeningen bleek dat Nijmegen grote financiële problemen heeft, omdat de rijksbijdrage de komende jaren veel lager zal uitvallen dan gedacht.

En de verruiming van de winkeltijden op zondag die zij had voorgesteld voor supermarkten en doe-het-zelfzaken, werd volledig onverwacht weggestemd.

Portefeuille: financiën, economie, citymarketing, vestigingsbeleid, binnenstad en toerisme, personeelsbeleid en organisatie

Wethouder Renske Helmer-Englebert (SP): 6

kader

Een bekwaam wethouder met dossierkennis, maar met een portefeuille die weinig ruimte laat om te schitteren. Af en toe scoort ze een klein succesje door slim te opereren. Zo bleek het budget om mensen die het niet zo goed kunnen betalen te helpen toch lid te worden van een club, lang niet meer afdoende.

De belangstelling ervoor is de afgelopen jaren flink toegenomen, maar van de raad mocht ze er niet meer geld aan besteden. Terloops liet ze vallen wat daarvan de consequenties zouden zijn: dat veroorzaakte een golf van verontwaardiging in de stad. En zo ging het budget toch omhoog.

Portefeuille: werk, inkomen en armoedebestrijding, ICT en faciliteiten

Wethouder Bert Velthuis (SP): 4

kader

Na het hoofdpijndossier-Hilckman en geschutter in de vorige coalitie rond de te hoge huren in een nieuw appartementencomplex in het Willemskwartier, heeft hij inmiddels een veel smallere portefeuille gekregen. Maar wethouder Bert blijft een brekebeen.

Of hij nu het zuiniger strooien bij gladheid moet verdedigen of uitleggen waarom de bermen tegen de wens van de gemeenteraad in insect-onvriendelijk worden gemaaid, hij weet kritische raadsleden altijd tot radeloosheid te brengen.

Zijn woordenbrij is vaak niet te volgen: niet voor de ervaren volgers, laat staan voor de gewone man die zijn partij graag vertegenwoordigt. Zo meenden velen dat hij tijdens een politieke avond had toegezegd dat de subsidie op het evenement ‘Wij zijn Dukenburg’ toch niet dramatisch gekort zou worden, maar dat bleek juist andersom. Velthuis scoort alleen een voldoende als het gaat om originele kleding, die naar verluidt door zijn vrouw wordt gemaakt.

Portefeuille: wijken, openbare ruimte, vastgoed, sport en accommodaties

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.