Een bever in de Waalhaven van Nijmegen: bekijk de beelden

VideoNIJMEGEN - Er zijn de afgelopen jaren steeds meer bevers gesignaleerd in de buurt van de bewoonde stad. Woensdagmiddag werd een bever gespot in de Waalhaven bij Nijmegen. Het dier zwom richting de boten die aangemeerd lagen aan de haven, pal naast het nieuwbouwgebied Handelskade.

Quote

In Roermond zitten al jaren bevers, zonder veel schade aan te richten

Bart Beekers, stichting Ark

Bart Beekers, bioloog bij de Stichting ARK Natuurontwikkeling in Nijmegen, verbaast zich er niet meer over. ,,Als dit twintig jaar geleden was gebeurd wel, maar dit komt nu veel vaker voor. Op het pontje naar Millingen kun je ook overal bevers spotten. Ze doen het op dit moment erg goed in de natuurgebieden rondom de stad. Er leven nu naar schatting 28 bevers."

Hoewel bevers veel meer in de buurt van steden komen, zijn ze niet brutaler geworden. ,,Ze zijn op zoek naar hun eigen leefgebied. Ze vervoeren zichzelf via het water, dan is het niet gek dat ze bij Nijmegen uitkomen." Bevers zijn geen last voor steden, aldus Beekers. ,,In Roermond zitten al jaren bevers, zonder veel schade aan te richten. Als je een bever in de stad ziet, moet je er gewoon van genieten."

Zegen voor de stad

Volledig scherm

De haven is bovendien geen gevaarlijke plek voor het knaagdier. ,,Bevers zijn fantastische zwemmers. Ze kunnen vijf minuten onder water blijven en heel diep duiken en zo schepen gemakkelijk ontwijken. Het is geen gebied waar ze zullen nesten, omdat er weinig voedsel en natuur is'', vertelt Beekers.

,,Bevers zijn een zegen voor de natuur. BZ maken bossen open voor meer planten en bomen. Door het bouwen van burchten en dammetjes zorgen ze dat er water blijft staan op bepaalde plekken. Zo hebben ze echt invloed op hun omgeving."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.