Het vrachtschip Forenso heeft door de aanvaring een hap uit de boeg van de Edelweiss genomen.
Volledig scherm
PREMIUM
Het vrachtschip Forenso heeft door de aanvaring een hap uit de boeg van de Edelweiss genomen. © Paul Rapp

Een boomstam in de schroeven of vertekende radarbeelden? Onderzoeksraad vraagt informatie over aanvaring op Waal

videoNIJMEGEN - Was het een boomstam in de schroeven of werden de radarbeelden verstoord? En waarom maakte cruiseschip Edelweiss ineens zo'n zwiep, waardoor hij dwars kwam te liggen op de Waal? De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft informatie opgevraagd van het onderzoek naar de aanvaring tussen cruiseschip Edelweiss en vrachtschip Forenso die woensdagochtend vroeg gebeurde op de Waal bij Nijmegen. 

4 reacties

 • Piet Wanders

  4 jaar geleden
  Helemaal mee eens. Varen op één motor bij een dubbelschroever is enigszins te vergelijken met rijden met maar op één wiel aandrijving. Het schip trekt dan naar 1 kant (zonder dat er een caravan achter hangt) Maar vooral hinderlijk bij lage snelheid en bij hogere snelheid heeft een kopschroef  niet zoveel effectiviteit   
 • Piet Wanders

  4 jaar geleden
  Juist daarvoor gebruik je de radar maar plaatselijke bekendheid of een goede kaart is wel essentieel en zeker in dichte mist. Anders krijg je toestanden zoals destijds bij de stuw van Grave. Want je moet wel weten dat je één brug nadert en niet meerdere. Vooral oudere stalen bruggen zijn nogal gevoelig voor reflecties en dan op korte afstand hiervan. Radarbeelden moet je continue blijven observeren.
 • martin

  4 jaar geleden
  Als er tussen de bruggen vertekende radarbeleden zijn moet bij nacht en dichte mist er dan nog gevaren worden? je moet er niet aan denken als er een schip met twee kegels ergens op knalt .
 • Fred Jansen

  4 jaar geleden
   Grappig`, een passagiere die weet te vertellen dat het andere schip fout was, die voer de verkeerde kant uit! Alle onderzoeken kunnen dus gestopt worden. Volgens Smolders is het erg lastig dat alleen met de boegschroef te doen! Wie gebruikt er nu de boegschroef om een simpele bocht te nemen? Dat heb ik alleen nog maar pleziervaarders zien doen, maar leren dan ook varen op een school en meestal niet in de praktijk!

In samenwerking met indebuurt Nijmegen