Een intocht van blije kinderen, HKN en Roy Kable

VideoNIJMEGEN - De zon scheen, Sinterklaas was op tijd en iedereen mag vanavond zijn schoen zetten, maar van een echt ontspannen intocht op de Nijmeegse Waalkade was zaterdag geen sprake. Net voor de aankomst om 13.00 uur is een spandoek met Zwarte Piet is racisme van de Lentse oever weggehaald.

Volledig scherm
Zwarte piet gaat aan de Oude Haven in discussie met demonstrant Roy Kable uit Rotterdam. © Paul Rapp

Ook zou een korte confrontatie hebben plaatsgevonden bij het oude krakersbolwerk De Grote Broek in de Van Broeckhuysenstraat tussen antizwartepietactivisten en leden van HKN,  de harde kern van NEC-supporters. HKN had eerder deze week laten weten geen acties van Kick Out Zwarte Piet tijdens de intocht te tolereren.  

Mafklappen

Kick Out Zwarte Piet zegde vrijdag de demonstratie in Nijmegen af vanwege de bedreigingen en omdat burgemeester Hubert Bruls geen demonstraties in de buurt van de intocht toestaat. Ondanks die afzegging was HKN goed vertegenwoordigd op de Waalkade. ,,Met een man of zestig’’, zegt Johan Robben, lid van HKN. ,,Je weet maar nooit. We staan overal, niet alleen op de Waalkade. Ook langs de toegangswegen hebben we gepost. Onopvallend natuurlijk. We staan hier niet als knokploeg. Denk je dat ik dat wil? Mijn kleinzoon komt zo deze kant op. Maar die mafklappen moeten niet denken dat ze een kinderfeest kunnen verstoren.”  

Net als Sinterklaas op zijn paard begint aan zijn tocht door de binnenstad, steekt Roy Kable uit Rotterdam zijn antizwartepieten-bord omhoog. De sticker van de bouwmarkt zit nog aan de koperen buis die hij omhoog houdt. Hij had er ook al een stukje mee over de Waalkade gelopen, maar toen had een agent hem ‘netjes en vriendelijk’ gevraagd om een eindje verderop te gaan staan. Demonstraties langs de route zijn immers verboden. ,,Geen probleem”, zegt Kable, die benadrukt dat hij geen kinderen van streek wil maken of niet respectvol wil overkomen. Maar hij is hier wel voor een serieuze zaak: Zwarte Piet past niet in een land dat zich een rechtsstaat noemt. 

Handdruk

Een Zwarte Piet komt aanhollen en begint een gesprekje met Kable. Zwarte Piet nodigt hem uit om een keer te komen praten met het sinterklaascomité. Met een vriendelijke handdruk gaan ze weer uit elkaar.

Desgevraagd zeggen veel ouders extra goed om zich heen te kijken en helemaal ontspannen staan ze er niet bij. Esther Krul uit Nijmegen heeft haar zoon Lennart (9) meegebracht. ,,Ik wil me door dit gedoe niet laten tegenhouden’’, zegt ze. ,,Maar het schoot thuis wel door mijn hoofd dat het vandaag misschien niet alleen maar gezellig zou zijn. Maar eerlijk gezegd had ik dat gevoel bij de Nijmeegse Vierdaagse dit jaar erger.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.