Volledig scherm
Still uit video. © DG

Een miljoen euro voor Nijmeegse
vinding voor ALS-patiënten

NIJMEGEN - Het Nijmeegse bedrijf MindAffect heeft een miljoen euro binnen weten te halen voor de verdere ontwikkeling van een apparaat waarmee mensen die hun spieren niet meer kunnen gebruiken, toch kunnen communiceren. 

Uitvinder van de interface is de Nijmeegse hoogleraar kunstmatige intelligentie, Peter Desain. Voor de verdere ontwikkeling heeft hij vorig jaar met anderen MindAffect opgericht. Het onderzoek werd al gefinancierd door internationale stichtingen die zich inzetten voor patiënten met de zenuwziekte ALS en het bedrijf heeft een miljoen euro aan durfkapitaal weten aan te trekken, afkomstig van Nederlandse investeerders. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. 

Desain is blij met de financiële injectie. ,,Wetenschappelijk is  er een doorbraak. Het gaat erom die nu zo snel mogelijk bij de patiënten te krijgen.’’  

De interface kan in hersenactiviteit vaststellen waar mensen naar kijken, waarmee die een spraakcomputer kunnen aansturen. Daarvoor krijgt de patiënt wat elektrodes achter op het hoofd.  De koppeling tussen brein en computer is bedoeld voor mensen die als gevolg van bijvoorbeeld ALS of een herseninfarct niet meer in staat zijn om te bewegen en te praten. De informatieverwerking in hun hersenen verloopt echter nog wel goed. Deze mensen zitten als het ware gevangen in hun lichaam. 

Hawking

,,De techniek bestaat al tientallen jaren, maar door onze uitvinding is die veel sneller en betrouwbaarder geworden’’, aldus Desain. Bekendste patiënt was Stephen Hawking, de beroemde Engelse natuurkundige die leed aan ALS en vorige maand overleed. ,,We hadden hem graag nog een prototype van onze uitvinding overhandigd’’, zegt Desain.  

Onder de investeerders in MindAffect bevinden zich de Rotterdamse ondernemer Bernard Muller, zelf ALS-patiënt, en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.