Volledig scherm
Theo Heijmans aan de piano in de bibliotheek. © David van Haren

Een ode aan jarige biebvriend en straatmuzikant Theo in Nijmegen

NIJMEGEN - Iedere ochtend komt een stel ‘biebvrienden’ een krantje lezen in bibliotheek Mariënburg in Nijmegen. Eén van hen is de Nijmeegse straatmuzikant Theo Heijmans (63). Al tijden is het Theo's wens om op vol volume piano te spelen op de vleugel die tussen de boeken staat. 

Normaal gesproken mag dat niet, maar zijn vriendenclub trok de stoute schoenen aan om Theo donderdagochtend op zijn verjaardag te verrassen.

Uit zijn bol

De initiatiefnemers hebben met medewerkers van De Mariënburg geregeld dat Theo een uur lang zijn muzikale kunsten mag vertonen. Het is bedoeld als verjaardagscadeau voor Theo, die al 25 jaar dagelijks in de bibliotheek te vinden is. ,,Woensdag vertelden we hem dat hij mocht spelen in de bieb. Zijn reactie was geweldig. Hij ging helemaal uit zijn bol”, zegt een vriend.

De vrienden kennen elkaar al jaren: ,,Krantje, kopje koffie, praatje. Dat is vaste prik. Theo komt dan altijd even buurten bij de andere biebgangers. Zo is het contact ontstaan en hoorden we van zijn wens.”

Rustige plek

Quote

Bij hoge uitzonde­ring mag hij nu een uurtje de toetsen bespelen.

Beveiliger

Muziek maken op zo'n rustige plek lijkt niet logisch. ,,Normaal gesproken is het niet de bedoeling dat bezoekers geluid maken op de piano”, zegt een beveiliger van de bibliotheek. De vorige drie onaangekondigde pogingen van Theo werden nog in de kiem gesmoord door de bewaking. ,,Bij hoge uitzondering mag hij nu een uurtje de toetsen bespelen.”

Het moment is daar. De jarige straatmuzikant neemt plaats achter de zwarte vleugel. Voor een handjevol toeschouwers trapt hij af met een nummer van zijn favoriete zanger Thé Lau van The Scene. Om vervolgens enkele klassiekers en  boogiewoogie te laten horen en af te sluiten op de mondharmonica.

Na een kwartier houdt de straatmuzikant het weer voor gezien. ,,Ik heb genoten. De nummers schudde ik zo uit mijn mouw. En nu is het wel weer genoeg geweest.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.