Een tweede Michelinster voor Nijmeegs veganistisch restaurant, hoe bijzonder is dat? ‘Wordt nu internationaal bekend’
NIJMEGEN - Restaurant de Nieuwe Winkel in Nijmegen heeft maandagmiddag zijn tweede Michelinster bemachtigd. Hoe bijzonder is dat en wanneer kan je komen proeven? Ellen Willems, culinair recensent bij De Gelderlander, legt uit.
Ten eerste: wat is De Nieuwe Winkel voor restaurant?
,,Wat het restaurant bijzonder maakt zijn de ingrediënten die gebruikt worden, maar vooral ook hoe die door chef-kok Emile van der Staak bereid worden. Hij kookt ‘botanisch’, oftewel een keuken gebaseerd op planten. Het restaurant is vrijwel veganistisch.
Volg mij, haal me in. Dit is de koers voor de toekomst. Laten we dit samen gaan doen, zei Van der Staak als reactie op zijn tweede ster. Het is een bijzonder mens met een missie. Om de planeet te redden, moeten we drastisch minder vlees eten, zegt hij. Smaak staat bij hem voorop, maar wel met gerechten gebaseerd op planten. Middels bijzondere bereidingstechnieken en plantaardige ingrediënten uit onder meer het voedselbos in Groesbeek is de smaak veelal lekkerder dan wanneer je een menu eet gebaseerd op dierlijke eiwitten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nijmegen zoekt de zon op, maar aantal panelen op woonhuizen ligt onder landelijk gemiddelde
-
update | kaart
Heel bijzonder: tweede Michelinster voor Nijmeegs restaurant van ‘groentetovenaar’
Restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen mag komend jaar twee Michelinsterren voeren. Dat bleek vanmiddag bij de presentatie van de nieuwe Michelingids. Het restaurant van chefkok Emile van der Staak behoudt ook de zogenoemde groene ster. -
Emoties bij uitreiking 16 nieuwe Michelin-sterren: ‘Er zit altijd spanning omheen’
De Nederlandse gastronomie is top, zo concludeert Michelin na de uitreiking van de sterren vanmiddag. Tien restaurants kregen voor het eerst één ster, drie restaurants kregen een tweede ster. Daarnaast deelden de inspecteurs drie groene sterren uit en zestien Bib Gourmands. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
Met video
De Nieuwe Winkel wint als enige twee Restaurant Awards, chef-kok Van der Staak hoopt anderen te inspireren
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Provincie Limburg reageert op problematiek bij Nedcar: ‘We leven mee met de medewerkers’
De provincie Limburg leeft mee met de medewerkers van autofabriek Nedcar in Born, die donderdag te horen kregen dat 1800 van hen per 1 november hun baan verliezen. ,,We leven mee met de medewerkers van VDL Nedcar en de onzekerheid die de boodschap van de directie aan de ondernemingsraad van Nedcar bij hen op kan roepen”, zegt de Limburgse gedeputeerde Stephan Satijn (VVD) in een reactie op het slechte nieuws.Mook en Middelaar
24 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerChrista Vogel
Koos Dobbelsteen
M van Raaij
S Schiltmans
rebecca langendoen