Volledig scherm
© jeroen nissen

Één verdachte wapenbende Nijmegen alweer op vrije voeten

NIJMEGEN - Eén van de verdachten van de vermeende Nijmeegse wapenbende,  Souhail B., is al vrijgelaten nog voordat de rechtbank uitspraak heeft gedaan. De 25-jarige Nijmegenaar kreeg daags na de zitting te horen dat hij het huis van bewaring in Zutphen mocht verlaten. 

Zijn advocaat Petra Breukink uit Arnhem bevestigt dat de rechtbank in Arnhem de voorlopige hechtenis van haar cliënt heeft opgeheven. Tegen de Nijmegenaar was dinsdagmiddag 3,5 jaar cel geëist. Volgens politie en justitie zat hij samen met zijn schoonvader, een 50-jarige Nijmegenaar diep in de illegale vuurwapenhandel. De bende werd geïnfiltreerd door undercoveragenten. 

Tapgesprekken

De jonge Nijmegenaar ontkent met grote stelligheid in de wapenhandel te zitten. In het recherche-onderzoek Cuijk/Dumas komt hij alleen op tapgesprekken voor. Volgens het Openbaar Ministerie sprak hij met schoonvader over de telefoon in geheimtaal over het leveren van wapens. Die gesprekken gingen niet over wapens maar ‘over wietstekjes’, zei B. dinsdag op de zitting. 

Hij stelde zich alleen maar bezig te houden met de handel in hennep.  Zo was hij op weg naar een hennepdeal toen hij op 2 januari 2018  in Nijmegen bij een verkeerscontrole werd aangehouden en agenten in zijn auto hennep, duizenden euro's cash en een vuurwapen aantroffen. Sindsdien zat hij vast. Voor deze zaak krijgt hij nog een straf te horen. 

Die zal lager liggen dan de 11 maanden die hij in nu voorarrest zat, aldus zijn advocaat. ,,Volgens de rechtbank zijn daarom geen ernstige bezwaren meer om hem nog langer vast te houden.” Breukink verwacht dat haar cliënt wordt vrijgesproken van het feit dat hij met zijn schoonvader in de wapenhandel zou zitten. Tegen de schoonvader is dinsdag 6 jaar geëist. Tegen een 47-jarige medeverdachte uit Malden 3,5 jaar. De rechtbank doet 19 februari uitspraak. Een vierde verdachte die de munitie leverde werd in december veroordeeld tot 1 jaar cel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.