Op deze plek aan de Berg en Dalseweg in Nijmegen wordt de komende jaren een nieuw wijkje gebouwd.
Volledig scherm
PREMIUM
Op deze plek aan de Berg en Dalseweg in Nijmegen wordt de komende jaren een nieuw wijkje gebouwd. © DG / JK

Eerste fossielvrije wijk van het land komt in Nijmegen

NIJMEGEN - De eerste ‘fossielvrije wijk’ van Nederland. Die wordt gebouwd op de plek van het oude Montessori College in Nijmegen. De warmte en energie voor de 69 aardgasloze huizen worden ter plekke opgewekt en verdeeld. Bijzonder: iedereen maakt gebruik van elektrische deelauto’s en -fietsen, zo is het plan.

8 reacties

 • Sander van Schoonhoven

  1 maand geleden
  Aardgasvrij en fossielvrij zijn 2 nogal verschillende zaken. Aardgasvrij is elk nieuwbouwproject waar nu een vergunning voor wordt aangevraagd. Fossielvrij gaat er bij mij pas in als de woningen niet meer op het elektranet worden aangesloten. Zolang dat wel het geval is wordt de geleverde energie nog steeds in gas- en kolengestookte centrales opgewekt. En reken erop dat het verwarmen van woningen, elektrisch koken en het opladen van auto-accu's een pak stroom kost van heb ik jou daar.
 • Jan Witt

  1 maand geleden
  Leuk bedacht, maar klaarblijkelijk mag je hierbij geen kanttekeningen plaatsen, gezien een aantal reacties hier. Zoals de warmtetechniek die nog onvoldoende bewezen is (understatement). En een vergaande vorm van fiets-, scooter- en autodelen blijkt in de praktijk toch vaak wat weerbarstiger vorm te geven, danwel zeer kosteninefficiënt (o.a. hoge gebruikskosten door 'onverschillige' omgang met leenspullen). Maar goed, ik wens de liefhebbers tzt uiteraard véél woongenot!
 • Anneke Dijk

  1 maand geleden
  En wanneer krijgt de rest van Nijmegen stadswarmte?
 • F.H Wouters

  1 maand geleden
  Ach weet je; de mensen komen er wel van terug. Een warmtepomp in zo'n winter als dit jaar. En is het geen vorm van discriminatie: "U rijdt een schone diesel-, of hybride-, of benzineauto meneer? Dan mag u hier niet komen wonen. Pas als u een elektrische auto koopt mag u hier wonen. Wie bepaald in hemelsnaam wat voor auto ik koop. Het moet niet gekker worden. De 60.000 laadpalen die er nu zijn, zijn, al verliesgevend terwijl men hoopte het kostendekkend te kunnen maken. Verstand komt met de jare
 • willem schenk

  1 maand geleden
  Goed nieuws met onvoorstelbare rare reacties.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

 1. Reeën steken de weg over en overleven het niet
  Play

  Reeën steken de weg over en overleven het niet

 2. Door het oog van de naald: fietser overleeft botsing met trein
  Play

  Door het oog van de naald: fietser overleeft botsing met trein

Nijmegen e.o.