Volledig scherm
Op het Nijmeegse Traianusplein worden de vlaggen opgehangen van alle nationaliteiten die meedoen aan de Vierdaagse. © Bert Beelen

Eerste Gambiaan en 25 rolstoelers: Vierdaagse 2018 in cijfers

NIJMEGEN - Met maar liefst 84 nationaliteiten is deelname aan de Vierdaagse van 2018 internationaler dan ooit. Het is vooralsnog het enige record dat het evenement dit jaar vestigt. Een overzicht in cijfers.

84

Volledig scherm
Vlaggen van alle deelnemende landen worden op het Traianusplein in de vlaggenmasten gehangen. © Flip Franssen

Nog nooit eerder deden wandelaars uit Eritrea, Gambia, Oman, Palestina en Tanzania aan de Vierdaagse mee. Onder de burgerdeelnemers zijn wandelaars uit 82 landen, terwijl er militairen uit 28 landen meedoen. Samen vertegenwoordigen ze maar liefst 84 nationaliteiten. Een enorm aantal, als je bedenkt dat er wereldwijd 196 internationaal erkende, onafhankelijke staten zijn. En extra werk voor de medewerkers die in de loop van deze week alle nationale vlaggen op het Traianusplein in de top hijsen.

55,8

Volledig scherm
Jurgen Pal was vorig jaar de oudste deelnemer. © ANP

De Vierdaagse trekt als een kleurrijk peloton rond Nijmegen, maar ook als een grijze golf. 55,8 procent van de deelnemers is ouder dan 50 jaar (geboren in of voor 1967). Drie deelnemers zijn zeer krasse knarren: ze zijn 91 jaar en ouder.  Het merendeel van de deelnemers is man: 58 procent tegen 42 procent vrouw. Opmerkelijk is dat alleen in de leeftijdscategorie 41- tot en met 50-jarigen iets meer vrouwen zitten dan mannen; alle andere leeftijdscategorieën kennen duidelijk meer mannelijke deelnemers.

10

Tien deelnemers wacht na voltooiing van deze Vierdaagse een bijzondere onderscheiding: een oranje geëmailleerd gouden kruis met kroon en een witte lauwerkrans. Het nummerplaatje bevat het getal 50 en heeft een geparelde gouden rand. Er zijn meer wandelaars voor wie de 102e editie een mijlpaal kan worden. 39 lopen voor de 40ste keer, 221 vieren hun 25ste deelname en 1579 personen hopen de 10 keer te voltooien. Eén deelnemer spant de kroon en loopt voor de 71ste keer mee. Dat is recordhouder Bert van der Lans, vorig jaar geëerd met een echt gouden kruis.

4130

Inschrijven, trainen, hopen op deelname en toch worden uitgeloot: dat lot trof dit jaar 4130 personen. De limiet ligt dit jaar op 47.000 deelnemers, maar bij sluiting van de inschrijving stond de teller op 51.130. Dan is loten onvermijdelijk en vallen er mensen buiten de boot. Zuur, zeker als ze volgende week lezen hoeveel ingelote deelnemers op het laatste moment toch hebben besloten niet mee te lopen en zich niet melden bij de start. Vorig jaar lag dat aantal op 2644 personen, een slordige 6 procent.

40

Volledig scherm
Militairen tijdens de Vierdaagse. © Eveline van Elk

Vier dagen van 40 kilometer: dat is absoluut de favoriet tijdens de Vierdaagse. Van de individuele lopers kiest 48,1 procent voor deze afstand, van de groepen is dat 54,9 procent. Bij militairen (in totaal 4225 inschrijvingen) is dat zelfs 100 procent, maar zij hebben geen keuze. Bij individuen is de 30 kilometer ook geliefd (28,5 procent), gevolgd door de 50 (20,6 procent). Een kleine 1200 individuen lopen de militaire route. Bij de groepen is de 50 (34,4 procent) geliefder dan de 30 kilometer (10,7 procent).

25

Volledig scherm
Johan en Natasja Sloot uit Paterswold, vorig jaar op de Zevenheuvelenweg tijdens de derde dag van de Vierdaagse. © ANP

Het aantal deelnemers dat dit jaar meedoet in een rolstoel, is 25. Ook zij hebben sinds 2009 recht op een Vierdaagsekruis. Vroeger kon dat niet, omdat de reglementen voorschrijven dat deelnemers beide benen moeten gebruiken. Vanaf 1995 kregen gehandicapten een diploma 'als proeve van betoonde marsvaardigheid'. In 2009 trad een dispensatieregeling in werking. Sindsdien kunnen mensen met een lichamelijke beperking voor hun deelname wél beloond worden met het Vierdaagsekruis.

2006

245 jongens en 185 meisjes die in 2006 geboren zijn, mogen voor de eerste keer de Vierdaagse lopen. Zij zijn als debutanten in goed gezelschap: in totaal hopen 15.379 personen hun allereerste Vierdaagsekruisje te bemachtigen. Zij vormen ongeveer een derde van het totale wandellegioen.

Volledig scherm
Maud Molemans was vorig jaar de jongste deelneemster. © ANP
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.